Nieuws

     
  Twee overlijdens door misbruik van fentanylpleisters  
     
Geplaatst op: 29/01/2016

Het Belgisch Early Warning System Drugs (BEWSD) van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) werd op de hoogte gebracht van twee overlijdens veroorzaakt door oneigenlijk gebruik van fentanylpleisters. De twee mannelijke slachtoffers waren tussen 20 en 30 jaar oud, en overleden in de eerste helft van januari 2016. Beide slachtoffers zijn niet aan mekaar gerelateerd. De ene was afkomstig uit de regio Gent, de andere uit de regio Brugge.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Verschillende psychoactieve stoffen (DOB, a-PVP, ...) aangetroffen in 'xtc' tabletten  
     
Geplaatst op: 30/09/2015

Het Belgian Early Warning System Drugs werd op de hoogte gebracht van verschillende ecstasy-tabletten waarin nieuwe psychoactieve stoffen werden aangetroffen. Tevens werden verschillende tabletten geïdentificeerd waarin een hoge tot zeer hoge dosis MDMA werd gevonden.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Gevaarlijke nieuwe psychoactieve stof 'CMA' gevonden in xtc-tablet  
     
Geplaatst op: 08/09/2015

Het Belgisch Early Warning System Drugs op het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) werd op de hoogte gebracht van de ontdekking van de nieuwe psychoactieve substantie 4-chloromethamphetamine (CMA). Deze stof werd eind juli aangetroffen in een ecstasy-tablet, in de regio Antwerpen.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Het nieuwe peer support project: Safe 'n Sound  
     
Geplaatst op: 02/08/2015

Het is een feit geworden: sinds juli 2015 zijn het Antwerpse project Breakline (deelwerking van CGG Vagga) en het West-Vlaamse project Vitalsounds (deelwerking van CAW-Zuid-West-Vlaanderen) samengesmolten tot het nieuwe peer support project: Safe 'n Sound!

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Dodelijke partydrugs in omloop met PMMA  
     
Geplaatst op: 29/07/2015

Het Belgisch Early Warning System Drugs (BEWSD) werd op de hoogte gebracht van een overlijden na het gebruik van PMMA. Het is niet duidelijk welke tabletten of poeders deze persoon had geconsumeerd. Wel had de persoon grote hoeveelheden PMMA in het lichaam (en sporen van MDMA en cocaïne).

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Vitalsounds en Breakline zoeken naam voor nieuw gemeenschappelijk project  
     
Geplaatst op: 08/05/2015

Vitalsounds en Breakline, beide projecten uit respectievelijk West-Vlaanderen en Antwerpen, zullen in de toekomst verder gaan als één groot peer support project in Vlaanderen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Vitalsounds terug van start in 2015  
     
Geplaatst op: 26/03/2015

Zoals de meesten onder jullie wellicht al wisten, was het project van Vitalsounds eind 2014 afgelopen, onder het Interreg-IV-programma, samen met onze partnerorganisatie Spiritek uit Rijsel. Deze maand hebben we echter het goede nieuws gekregen dat we met Vitalsounds terug verder kunnen doen tot eind 2015. Sinds vorige week zijn de projectmedewerkers van Vitalsounds dan ook effectief terug van start gegaan.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  16/12/14: Persconferentie Spiritek & Vitalsounds: Balans van het programma Interreg IV (2010-2014)  
     
Geplaatst op: 15/12/2014

Spiritek & Vitalsounds nodigen u uit voor een perspresentatie waarin wordt terug geblikt op het bijna afgelopen Interreg-IV programma op dinsdag 16 december in Rijsel.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Vitalsounds: aan alle mooie liedjes komt een einde?  
     
Geplaatst op: 12/12/2014

Mijn eerste jaar bij Vitalsounds. Ik herinner het mij nog goed ...

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Witte heroïne verkocht als cocaïne in Amsterdam  
     
Geplaatst op: 03/12/2014

Het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) meldt dat witte heroïne wordt verkocht als cocaïne in de straten van Amsterdam. De drug wordt voornamelijk aan toeristen verkocht.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Neem deel aan het grootste onafhankelijke drugsonderzoek in de wereld: de Global Drug Survey 2015  
     
Geplaatst op: 18/11/2014

Veel mensen nemen drugs, veel mensen praten erover. Maar vaak weten ze niet waarover ze praten. De media rapporteren soms correct over drugs, maar af en toe ook niet en dan is de informatie niet bruikbaar. Soms wordt er zelfs gewoon slecht gerapporteerd. Onderzoekers bestuderen interessante zaken, maar focussen vooral op de schade die drugs veroorzaken en niet op het plezier ervan...

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Trips met 25I-NBOMe en 25C-NBOMe in omloop!  
     
Geplaatst op: 22/10/2014

Recent werden in Luik verschillende trips (viltjes) aangetroffen die geen LSD bevatten, maar wel 25I-NBOMe en 25C-NBOMe. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat deze wel als LSD verkocht werden. Het gaat om de volgende viltjes:

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Vitalsounds stelt voor: Masterclass rond Nieuwe Psychoactieve Stoffen op zaterdag 15 november  
     
Geplaatst op: 21/10/2014

Tijdens deze 3de editie van de Vitalsounds Masterclass wordt er aandacht besteed aan de wondere wereld van de Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS), ook gekend als research chemicals, legal highs, designer drugs, enz. Deze stoffen, vaak analogen van ‘bekendere’ drugs, zijn vaak niet wetenschappelijk onderzocht. En er is dan ook heel weinig geweten over de mogelijke effecten en risico’s.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Drugs in het verkeer: hoelang zijn drugs detecteerbaar?  
     
Geplaatst op: 15/10/2014

Alcohol drinken en achter het stuur kruipen is te vermijden, maar ook andere drugs gebruiken en zich in het verkeer begeven, is te vermijden en bovendien strafbaar. Houd er rekening mee dat bijvoorbeeld cannabis tot 14 uren in het speeksel kan blijven zitten. Voor amfetamines en cocaïne is dit zelfs tot 72 uren!

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Online tools voor zelfhulp en zelftests  
     
Geplaatst op: 30/09/2014

Heb je vragen over je eigen druggebruik, wens je je eigen gebruik te vergelijken met dat van anderen, of wil je gratis en anoniem advies? Check dan zeker onderstaande online zelfhulp en zelftest tools!

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Ecstasy-pillen met 4-fluor amfetamine  
     
Geplaatst op: 24/09/2014

ANTWERPEN - in juli werd een tablet in beslag genomen die 4-fluor-amfetamine (4-FA of 4-FMP) bevat. Het gaat om een gele pil met logo 'Route 66' en tevens met de vorm van het 'Route 66'-teken.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Opnieuw hoog gedoseerde xtc-pillen in omloop  
     
Geplaatst op: 23/09/2014

Het Belgian Early Warning System Drugs (BEWSD) werd opnieuw op de hoogte gebracht van de analyse van xtc-pillen met hoog gedoseerde hoeveelheden aan MDMA. Deze tabletten werden in juli in beslag genomen in de regio van Antwerpen.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Cocaïne bevat steeds vaker levamisol  
     
Geplaatst op: 31/07/2014

Levamisol (een ontwormingsmiddel voor dieren) wordt steeds vaker aangetroffen in cocaïne samples die door testservices zijn getest in Nederland.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Hooggedoseerde 'Bugatti' xtc-pillen in omloop  
     
Geplaatst op: 26/07/2014

Het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) werd op de hoogte gebracht van de analyse van ecstasy-tabletten met een hoog gehalte aan MDMA.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Overzicht van nieuwe hooggedoseerde xtc-pillen  
     
Geplaatst op: 16/06/2014

Het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) werd vorige maand opnieuw op de hoogte gebracht van de analyse van ecstasy-tabletten met een heel hoog gehalte aan MDMA.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Dodelijk hooggedoseerde xtc-tabletten in omloop  
     
Geplaatst op: 05/05/2014

Het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) werd op de hoogte gebracht van het overlijden van een 16-jarige jongen in het weekend van 26-27 april in Oostende, na het gebruik van hooggedoseerde XTC.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Onderzoek 4-fluoramfetamine  
     
Geplaatst op: 11/04/2014

Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar de opkomst van 4-fluoramfetamine (4-FA, ook wel bekend als 4-FMP, 4-Flava, Flux) op de Nederlandse drugsmarkt, omdat de populariteit van dit middel enorm is toegenomen in slechts enkele jaren. Ook in ons land wordt 4-FA regelmatig opgemerkt.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Relax Zone medewerkers op Dour Festival 2014  
     
Geplaatst op: 07/04/2014

In samenwerking met Modus Fiesta (uit Brussel) zijn we hoofdzakelijk op zoek naar professionals (of studenten) met medische achtergrond (ook professionals met sociale achtergrond zijn welkom) om tijdens Dour Festival (17-20 juli) mee te draaien in de Relax Zone.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  ’s Werelds grootste drugsonderzoek: de Belgische resultaten  
     
Geplaatst op: 14/03/2014

In november 2013 lanceerde de Global Drug Survey zijn jaarlijkse drugsonderzoek en dat was dit jaar groter dan ooit. Ook de HoGent (vakgroep Orthopedagogie, dr. Tina Van Havere) en de UGent (vakgroep Orthopedagogiek, prof. Wouter Vanderplasschen) sprongen op de kar om België te laten deelnemen. Via de Global Drug Survey kunnen onderzoekers een breder en diepgaander beeld krijgen van het druggebruik en de gebruikers in België.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Alcoholgebruik bij helft van de studenten niet zonder risico  
     
Geplaatst op: 11/02/2014

De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en onderzoekers en medewerkers van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, de Universiteit Gent, de Associatie KU Leuven, en de KHLim verzamelden in het voorjaar van 2013 bij bijna 20.000 studenten gegevens over hun gebruik van alcohol, drugs en medicatie. Hieruit werd een representatieve steekproef getrokken van 2.375 studenten. De resultaten tonen aan dat een deel op een verantwoorde manier om gaat met die middelen, maar dat er ook een groep is die indicaties van problematisch gebruik vertoont.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Kans op gehoorschade door Personal Music Players  
     
Geplaatst op: 30/01/2014

Ruim 80% van de Personal Music Players (PMP’s) zoals MP3-spelers en mobiele telefoons met een muziekafspeelfunctie voldoet niet aan de wettelijke geluidseisen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Veel en langdurig gebruik kan leiden tot blijvende gehoorschade.

 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Overzicht van nieuwe hooggedoseerde xtc-pillen  
     
Geplaatst op: 16/01/2014

Het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) werd opnieuw op de hoogte gebracht van de analyse van ‘ecstacy’-tabletten met een ongewoon hoog gehalte aan MDMA.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Waarom jongeren dieper in het glas kijken dan in de autospiegel  
     
Geplaatst op: 10/01/2014

Rijden onder invloed is één van de belangrijkste oorzaken van dodelijke verkeersongevallen. Toch kruipen jongeren vaak dronken achter het stuur. Hun beweegredenen? Een vals gevoel van controle en onderschatting van het gevaar.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Opnieuw hooggedoseerde xtc-pillen in omloop  
     
Geplaatst op: 22/11/2013

Het Early Warning System (EWS) bracht ons op de hoogte van de analyse van verschillende tabletten met een gevaarlijk hoog gehalte aan MDMA. Beide tabletten werden geanalyseerd in Brussel op de drugtestservice van Modus Fiesta.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Doe mee aan het grootste drugsonderzoek ter wereld  
     
Geplaatst op: 19/11/2013

Veel mensen nemen drugs, veel mensen praten erover. Maar vaak weten ze niet waarover ze praten. Media rapporteren soms correct over drugs, maar af en toe ook niet en dan is de informatie niet bruikbaar. In een aantal gevallen wordt hierover zelfs gewoon slecht gecommuniceerd. Onderzoekers bestuderen vaak interessante zaken, maar focussen vooral op de schade die drugs veroorzaken en niet op het plezier ervan.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Methoxetamine intoxicatie in België  
     
Geplaatst op: 29/10/2013

Het BEWSD is geïnformeerd over de aanwezigheid van de nieuwe psychoactieve stof methoxetamine op Belgisch grondgebied. Het poeder was verkocht aan de patiënt als ketamine.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Het nationaal HIV-actieplan zet in op terugbetaling van SOA-tests  
     
Geplaatst op: 23/10/2013

Een belangrijk punt dat structureel zal worden aangepakt is de terugbetaling van testen op HIV en SOA’s of de mogelijkheid om anoniem, snel en gratis te laten testen. Een maatregel waar wij met Vitalsounds ons volledig kunnen in terug vinden.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Het nieuwe uitgaan  
     
Geplaatst op: 22/10/2013

Jongeren gaan tegenwoordig op stap om te ontsnappen aan de onophoudelijke stroom van vluchtige chats, Facebook-likes en YouTubefilmpjes. Ze hebben behoefte aan rust en zoeken plekken op die geschikt zijn voor een goed gesprek. Discotheken zijn out, pop-upbars en thuisfeestjes zijn in.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  De kosten-batenanalyse van een cannabisgebruiker  
     
Geplaatst op: 25/09/2013

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever wil af van het gedoogbeleid voor cannabis. Nochtans wijzen alle trends op een verzadiging van het cannabisgebruik. Maar hoe schadelijk is een jointje nu eigenlijk?

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Vitalsounds en Spiritek organiseren studienamiddag: Preventie, peer support en risicobeperking in het uitgaansleven  
     
Geplaatst op: 18/09/2013

Peer support, preventie en risicobeperking in het uitgaansleven bestaat in het buitenland reeds sinds de opkomst van XTC in de jaren '90. In West- en Oost-Vlaanderen is Vitalsounds pionier sinds 2006 en heeft zich de laatste 4 jaar, mede door de grensoverschrijdende samenwerking met Spiritek in kader van Interreg-IV, steviger op de kaart kunnen zetten bij de moeilijk bereikbare doelgroep van partydruggebruikers en party-organisatoren.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Hooggedoseerde MDMA/XTC tabletten  
     
Geplaatst op: 13/09/2013

Het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) maakt melding van nieuwe verschillende hooggedoseerde MDMA/XTC tabletten.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Intoxicaties door vervuilde trips/kartonnetjes: 25I-NBOMe + DOC  
     
Geplaatst op: 31/08/2013

Het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) maakt melding van intoxicaties door trips/kartonnetjes met 25I-NBOMe, en trips die DOC (2,5-dimethoxy-4-chloroamphetamine) bevatten.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Waarschuwing voor PMMA in XTC-pillen in Nederland  
     
Geplaatst op: 23/08/2013

De afgelopen week is er bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) tweemaal een als XTC verkochte tablet ingeleverd, waarin hoge doseringen van de gevaarlijke stof PMMA zijn aangetroffen.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Hoog gedoseerde 'Android' ecstasy-pillen in omloop  
     
Geplaatst op: 22/08/2013
Hoog gedoseerde 'Android' ecstasy-pillen in omloop

Het Belgisch Early Warning System Drugs (BEWSD) werd door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) op de hoogte gebracht van de analyse van een ‘ecstacy’-tablet met een ongewoon hoog gehalte aan MDMA, met een “Android” logo.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Vitalsounds lanceert online evaluatie-enquête  
     
Geplaatst op: 13/08/2013

Vorige week lanceerde Vitalsounds de online evaluatie-enquête waarin gepeild wordt naar het druggebruik, het beperken of vermijden van risico's in het uitgaansleven, en naar ervaringen in de drughulpverlening bij feestvierders en/of partydruggebruikers.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Wat is 4-FMP of 4-fluor-amfetamine?  
     
Geplaatst op: 12/08/2013

Het effect van 4-FMP lijkt op het effect van amfetamine (speed), wat inhoudt dat het duidelijk stimulerend is. Het heeft echter een lichte entactogene werking (gevoel van verbondenheid, openheid, welbevinden en het gemakkelijk contact kunnen maken) en wordt daardoor vaak gezien als een wat minder intense variant van MDMA.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Wiet tiert welig  
     
Geplaatst op: 09/08/2013

Uruguay heeft vorige week donderdag als eerste land ter wereld zowel de productie, de verkoop als de consumptie van marihuana legaal gemaakt. Hoewel marihuana zogoed als overal illegaal is, is het overal te krijgen. Maar zijn prijs stijgt, vooral in Europa.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Sterfgeval in België na het gebruik van MDMA en PMMA  
     
Geplaatst op: 23/07/2013

Het BEWSD werd vorige week door het Toxicologisch Centrum van de Universiteit Antwerpen op de hoogte gebracht van een overlijden na het gebruik van MDMA en PMMA.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Feestvierders letten meer op hun gezondheid, maar blijven veel alcohol en drugs gebruiken  
     
Geplaatst op: 04/07/2013

Brussel, 27 juni 2013 – In 2003 lanceerde de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw (VAD) het uitgaansonderzoek. Zo wou de organisatie een beter zicht krijgen op het alcohol- en druggebruik bij de specifieke doelgroep van uitgaande Vlamingen. Nu, tien jaar na het eerste onderzoek, is het rapport van de editie van 2012 verschenen. Om dat kleine jubileum luister bij te zetten, licht VAD nu de meest in het oog springende evoluties en verbanden uit de onderzoeken toe. Uitgaan blijft ook in Vlaanderen gekenmerkt door een hoger middelengebruik in vergelijking met de algemene bevolking, maar er zijn tekenen van verbetering.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Hooggedoseerde MDMA - PMMA pillen  
     
Geplaatst op: 27/06/2013

Het BEWSD heeft een melding ontvangen van ecstacy tabletten vervuild met PMMA in Nederland. Verder werden in Nederland en in België verschillende tabletten geanalyseerd met een ongewoon hoog gehalte aan MDMA.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Diverse hooggedosseerde xtc-pillen in omloop  
     
Geplaatst op: 13/06/2013

VAD/De DrugLijn werd door Modus Vivendi op de hoogte gebracht van de analyse van verschillende tabletten met een gevaarlijk hoog gehalte aan MDMA. Deze tabletten zijn beide afkomstig uit Nederland maar werden door gebruikers in Brussel binnengebracht op de drugtestservice van Modus Vivendi..

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Fuiven organiseren doe je niet meer voor je plezier  
     
Geplaatst op: 12/06/2013

Jongeren hebben het almaar moeilijker om een fuif te organiseren. Ze worden bedolven onder allerlei wettelijke normen en verplichtingen, die het prijskaartje ook nog eens danig opdrijven. Ook de buurtbewoners laten zich niet onbetuigd.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Wat is een shisha-pen?  
     
Geplaatst op: 27/05/2013

De Shisha-pen staat volop in de belangstelling en lijkt erg populair onder kinderen en jongeren. Maar wat weten we er eigenlijk van? Het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (NET) van het Trimbos-instituut uit Nederland bundelde alle beschikbare kennis.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Handel in drugsgrondstof GHB strafbaar  
     
Geplaatst op: 08/05/2013

De ministerraad keurde vorige week het wetsontwerp ter bestrijding van legal highs goed. Dat zijn drugs gebaseerd op producten die vrij in de handel verkrijgbaar zijn. Een voorbeeld hierin is ook GHB, bekend vanuit het uitgaansleven, dat wordt aangemaakt op basis van het industriële schoonmaakproduct GBL.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Moet de overheid zelf cannabis kweken?  
     
Geplaatst op: 07/05/2013

De toxicoloog Jan Tytgat pleit ervoor dat de overheid zelf cannabis gaat kweken om de illegale teelt de pas af te snijden. Die cannabis zou van betere kwaliteit kunnen zijn, de gebruikers kunnen er legaal aan geraken en de overheid kan er ook nog iets aan verdienen. Goed idee?

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Hoog gedoseerde 'Nintendo' ecstasy-pillen in omloop  
     
Geplaatst op: 25/04/2013

Het BEWSD werd door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) op de hoogte gebracht van de analyse van een ‘ecstacy’-tablet met een ongewoon hoog gehalte aan MDMA. Deze tabletten werd begin april aangetroffen in Vlaams-Brabant.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  PMMA-waarschuwing voor ketamine- en MDMA-gebruikers  
     
Geplaatst op: 15/04/2013

Nederland - In Amsterdam en Noord-Brabant zijn poeders getest die verkocht worden als MDMA of als ketamine, maar de gevaarlijke stof PMMA bevatten. Het gaat om een zeer fijn poeder (ongeveer net zo fijn als poedersuiker). Er zijn sterke aanwijzingen dat deze PMMA-poeders ook in andere Nederlandse steden zullen opduiken. De kans dat ze in België terecht komen is dus ook reëel.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Risico op overdosis nicotine bij elektronische sigaret  
     
Geplaatst op: 11/04/2013

Een elektronische sigaret, sigaar of pijp roken is niet zonder gevaar. Dat zeggen het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) en de FOD Volksgezondheid in een mededeling. De kwaliteit van de toestelletjes varieert sterk en er is een wezenlijk risico op een overdosis nicotine, luidt het.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  25I-NBOMe wordt verkocht als Hofmann LSD-trips  
     
Geplaatst op: 05/04/2013

Het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) heeft een mededeling ontvangen over de opsporing van 25I-NBOMe aanwezig in vloeipapier in Oostenrijk. Deze kartonnetjes werden verkocht als LSD, maar na analyse bleek het 25I-NBOMe te bevatten.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Derde meer jongeren aan de rilatine in 5 jaar tijd  
     
Geplaatst op: 02/04/2013

Nog nooit slikten zoveel kinderen in ons land rilatine. Ruim 31.000 Belgische jongeren worden met dat ADHD-medicijn behandeld, blijkt uit cijfers van het Riziv. Dat is een stijging van 33% op vijf jaar. In de leeftijdscategorie 13 tot 17 jaar is het aantal zelfs met de helft toegenomen. "Eigenlijk pompen wij kinderen vol amfetamines", waarschuwen experts.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Sterven hersencellen nu werkelijk af bij alcoholgebruik?  
     
Geplaatst op: 29/03/2013

Wat gebeurt er in onze hersenen wanneer we te veel alcohol drinken? We hebben allemaal al talloze malen horen zeggen dat een glas alcohol duizenden hersencellen doodt, maar is dat wel zo?

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Nog steeds hoog gedoseerde ecstasy-pillen in omloop  
     
Geplaatst op: 28/03/2013

Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) bracht het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) op de hoogte van de analyse van MDMA-tabletten (ecstasy-pillen) die een ongewoon hoge dosis MDMA bevatten. De tablet was in beslag genomen in de provincie Antwerpen begin 2013.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Gebrekkige hygiëne in 1 op de 4 eetkraampjes  
     
Geplaatst op: 26/03/2013

Eén op de vier kraampjes die op grote evenementen en festivals voedsel verkopen, is niet in orde met de voedselhygiëne. Dat blijkt uit een onderzoek van de consumentenorganisatie Test-Aankoop.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Drugsgebruikers voelen zich opgejaagd wild  
     
Geplaatst op: 22/03/2013

De Antwerpse harddruggebruikers voelen zich als opgejaagd wild. Zij vrezen dat het repressief optreden alleen maar gaat toenemen met het nieuwe stadsbestuur. Daarom organiseren ze zich in Gebruikers Overleg Antwerpen (GOA).

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Aantal soa's blijft stijgen  
     
Geplaatst op: 19/03/2013

In 2011 werden 5.364 meldingen geregistreerd van de seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) syfilis, gonorroe en chlamydia. Dat zijn er meer dan in 2010 (4.617). Sinds 2008 (3.930 meldingen) steeg het aantal met 36,1 procent. De cijfers blijken uit het antwoord van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx op een schriftelijke vraag van Peter Logghe (Vlaams Belang).

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Na generatie 'X' en 'Y' komt generatie 'Wij'  
     
Geplaatst op: 15/03/2013

Twaalf- tot achttienjarigen vandaag roken minder, drinken minder en gebruiken minder drugs dan vroeger, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Maar de Wij-generatie is daarom nog geen kudde makke lammetjes, zo blijkt als we samen met de trendwatchers dieper op die cijfers ingaan. Ze rebelleren wel degelijk door zich af te zetten tegen de normen en waarden van hun ouders, maar anders. We schetsen aan de hand van de resultaten het profiel van een nieuwe generatie.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Europese drugsmarkt groeit als gevolg van crisis  
     
Geplaatst op: 14/03/2013

Door de financiële en economische crisis die Europa nu al enkele jaren teistert, groeit de drugsmarkt op het continent. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commissie.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Hoe alcohol in wiet veranderde  
     
Geplaatst op: 06/03/2013

Hasselt - "Praline gevuld met illegale alcohol eist dode", zo schreef Het Belang van Limburg in 1958. We zouden het haast vergeten, maar illegaal alcohol stoken was tot in de vroege jaren '90 een gigantisch probleem. Over dat 'sluikstoken' loopt nog tot 2 juni een tentoonstelling in het Jenevermuseum in Hasselt.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Jongeren blijven cannabis banaliseren  
     
Geplaatst op: 06/03/2013

Op de jaarlijkse leerlingenbevraging van de VAD over alcohol en andere drugs bij jongeren in het secundair onderwijs werd duidelijk dat jongeren minder alcohol en takak consumeren. Voor cannabis zijn de resultaten echter minder eenduidig.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Jongeren drinken en roken steeds minder  
     
Geplaatst op: 05/03/2013

Brussel - Sinds het schooljaar 2000-2001 organiseert de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw (VAD) jaarlijks een leerlingenbevraging over alcohol en andere drugs bij jongeren in het secundair onderwijs. De evolutie van die cijfers over de jaren heen toont dat minder jongeren roken en alcohol drinken. We zien ook een dalende trend voor het cannabisgebruik, maar die gaat trager en is minder uitgesproken. Jongeren blijven experimenteren met cannabis. De aangekondigde cannabiscampagne van Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen, wil daar een antwoord op bieden.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Wie te veel amfetamine slikt, krijgt waanideeën  
     
Geplaatst op: 26/02/2013

Vorige week tijdens de Panorama-reportage werd vermeld dat Jonathan Jacob onder invloed was van amfetamines toen de politie hem op 6 januari 2010 van de straat plukte. Maar wat zijn amfetamines eigenlijk en wat doen ze met een mens?

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Waarom kunnen sommige mensen cocaïne gebruiken zonder verslaafd te raken?  
     
Geplaatst op: 19/02/2013

Onderzoek geeft aan dat het antwoord op die vraag mogelijk in de vorm van de hersenen ligt. Sporadische cocaïnegebruikers blijken een gemiddeld grotere frontale hersenkwab te hebben. Die regio wordt in verband gebracht met zelfcontrole. Bij cocaïneverslaafden blijkt dat hersengebied dan weer kleiner dan gemiddeld, zo toont onderzoek gepubliceerd in het vakblad Biological Psychiatry.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Nooit zoveel BOB-controles, nooit zo weinig betrapt  
     
Geplaatst op: 11/02/2013

BRUSSEL - Bij de alcoholcontroles tussen 14 december en 28 januari zijn ruim 270.000 mensen gecontroleerd. Dat meldt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Iets minder dan 8.000 bestuurders (2,9 procent) had te veel gedronken. Nooit eerder lag het percentage positieve bestuurders lager en waren er zoveel controles.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Hoog gedoseerde ecstasy-pillen in omloop  
     
Geplaatst op: 08/02/2013

Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) bracht het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) op de hoogte van de analyse van MDMA-tabletten (ecstasy-pillen) die een ongewoon hoge dosis MDMA bevatten. De tablet was in beslag genomen in de regio van Antwerpen.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Jongvolwassenen en dertigers vrijen vaker onveiliger  
     
Geplaatst op: 08/02/2013

Jongvolwassenen en dertigers gebruiken vaker condooms dan de andere leeftijdsgroepen, toch vrijen ze vaker onveilig. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent, het UZ Gent, de KU Leuven en Sensoa in opdracht van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Er zijn zo'n 1.800 Vlamingen tussen 14 en 80 jaar ondervraagd.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Eén Belg op de tien neemt kalmeerpillen  
     
Geplaatst op: 05/02/2013

Elf procent van de Belgen gebruikte het afgelopen jaar regelmatig geneesmiddelen om tot rust te komen. Dat blijkt uit een bevraging van Test-Aankoop bij 3.164 Belgen. ‘Wellicht zijn het er nog een pak meer', zegt stressdokter Luc Swinnen. ‘In mijn studies kom ik soms uit op 15 tot 20 procent.'

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  België is drugsparadijs van Europa  
     
Geplaatst op: 04/02/2013

Volgens een rapport van Europol is de prijs-kwaliteitsverhouding van drugs nergens zo goed als in ons land. België blijkt niet enkel een paradijs voor drugsgebruikers, het fungeert ook als verdeelcentrum van Europa. Dat schrijft de krant De Standaard.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Europees verbod in de maak op levensgevaarlijke drug 4-MA  
     
Geplaatst op: 01/02/2013

De Europese Commissie wil de gevaarlijke drug 4-MA in de hele Europese Unie verbieden. De drug zou al meer dan twintig mensenlevens hebben geëist, waaronder verscheidene in België.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  EU‑verslag signaleert nieuwe verontrustende tendensen bij smokkel en gebruik van illegale drugs  
     
Geplaatst op: 31/01/2013

Europa staat aan het begin van een belangrijk nieuw tijdperk op het gebied van vraag en aanbod van illegale drugs. Deze ontwikkeling vormt een uitdaging voor de huidige beleids‑ en bestrijdingsmaatregelen. Dat blijkt uit het eerste gezamenlijke verslag van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) en Europol over de drugsmarkten in de EU, dat vandaag in Brussel is gepresenteerd. De twee EU‑agentschappen hebben de handen in elkaar geslagen en hebben voor het eerst een strategische analyse gemaakt van de gehele Europese markt voor illegale drugs.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Eén overlijden door PMA in België  
     
Geplaatst op: 29/01/2013

Eind december overleed een 42-jarige man in de provincie Antwerpen aan PMA en amfetamine. Het slachtoffer werd dood aangetroffen in bed. De man had bovendien veel alcohol gedronken en cannabis gerookt. Er werden geen pillen of poeders gevonden bij het slachtoffer. Het is dus onduidelijk in welke vorm de PMA werd geconsumeerd. De doodsoorzaak is zeer waarschijnlijk het gevolg van de combinatie van alcohol, PMA en amfetamine.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Alcohol en z'n mythes en feiten  
     
Geplaatst op: 28/01/2013

Om met de deur in huis te vallen: Nee, volgens Amerikaans onderzoek op een massa bierdrinkers bestaat zoiets als een bierbuik eigenlijk niet. En Ja, wijn is schadelijker voor de hersenen dan bier. Maar de stelling dat alcohol altijd schade toebrengt aan de hersenen is “viswijvenpraat”.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  PMMA verkocht als ecstasy veroorzaakt verschillende doden in Verenigd Koninkrijk  
     
Geplaatst op: 24/01/2013

In het verenigd Koninkrijk werden verschillende rapporten gepubliceerd via de media omtrent ecstasy of MDMA die het gevaarlijke PMMA zouden bevatten. Met verschillende doden als gevolg in de afgelopen maand.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Cannabis verlaagt IQ dan toch niet  
     
Geplaatst op: 24/01/2013

Een Nieuw-Zeelands onderzoek dat scheen aan te tonen dat zwaar cannabisgebruik vanaf jonge leeftijd het IQ met 8 punten verlaagde, deugt mogelijk niet.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Hoe alcohol en andere drugs je seksleven kunnen verpesten (ook jaren later)  
     
Geplaatst op: 22/01/2013

Nieuw onderzoek maakt komaf met de gedachte dat het menselijk - en specifieker mannelijk - lichaam op enkele weken herstelt van drugsgebruik of overmatig drinken. In het prestigieuze Journal of Sexual Medicine staat te lezen dat drugs je seksleven kunnen verpesten, ook jaren later.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Wat zijn de risico's van het slikken van hooggedoseerde XTC pillen?  
     
Geplaatst op: 18/01/2013

De laatste tijd worden er steeds meer hooggedoseerde XTC pillen gesignaleerd. Dit zijn XTC pillen met 150/200 milligram MDMA of meer. Bij hogere doseringen nemen de gewenste effecten (het bekende "love" gevoel) niet toe, maar ervaar je meer ongewenste (speedy) effecten.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Het complexe verband tussen psychoses en marihuanagebruik  
     
Geplaatst op: 15/01/2013

Hoewel er een verband is tussen marihuanagebruik en psychose, suggereren Nederlandse onderzoekers dat psychotische symptomen bij jongvolwassenen juist van invloed zijn op marihuanagebruik later.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Rechter waarschuwt voor stijgend gebruik drugs in auto  
     
Geplaatst op: 09/01/2013

Het aantal chauffeurs dat betrapt wordt op het gebruik van drugs zoals cocaïne of amfetamines zit in stijgende lijn. Dat zegt de Dendermondse politierechter Peter D'Hondt in De Morgen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Nieuwe geluidsnormen sinds 1 januari van kracht  
     
Geplaatst op: 03/01/2013

Sinds 1 januari zijn de nieuwe Vlaamse geluidsnormen van kracht gegaan voor muziekactiviteiten die toegankelijk zijn voor het publiek en waar elektronisch versterkte muziek wordt gespeeld. De normen gelden onder meer voor cafés, fuiven in een zaal of tent, maar ook voor festivals in open lucht. De bedoeling is gehoorschade te vermijden.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Drinken voor de kick hoeft niet problematisch te zijn  
     
Geplaatst op: 03/01/2013

BRUSSEL - Jongeren die uit experimenteergedrag en voor de kick veel alcohol drinken, omdat het leuk is, worden daarom niet noodzakelijk problematische drinkers. Jongeren die eerder negatief in het leven staan, zijn veel kwetsbaarder.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Onzekerheid blijft troef voor buitenlandse drugtoerist in Nederland  
     
Geplaatst op: 02/01/2013

MENEN - Sinds het invoeren van de wietpas in de zuidelijke provincies van Nederland kwamen al tientallen, al dan niet honderden berichten in de media over het al dan niet volledig invoeren of terug afvoeren van de wietpas. Onzekerheid blijft dus aan de orde voor de buitenlandse coffeeshop bezoeker die een jointje wil roken.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Roken en alcoholmisbruik vaak oorzaak hartfalen jongeren  
     
Geplaatst op: 11/12/2012

Een Amerikaans onderzoek onder ruim duizend jongeren heeft uitgewezen dat overmatig gebruik van drugs en alcohol veel vaker leidt tot een hartaanval op jonge leeftijd.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Derde overlijden in 2012 gerelateerd aan 4-methylamphetamine in vervuilde speed  
     
Geplaatst op: 07/12/2012

Het Belgische Early Warning System (BEWSD) meldt ons dat zij op vrijdag 30 november 2012 op de hoogte werden gebracht van opnieuw een overlijden gelinkt aan het gebruik van 4-methylamphetamine (4-MA).

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Slechts 1 op 5 BOB-controles gebeurt 's nachts  
     
Geplaatst op: 05/12/2012

Maar 18 procent van alle alcoholcontroles op de Belgische gebeurt 's nachts. Dat bericht Het Laatste nieuws zaterdag op basis van cijfers van de meldsite politie-controle.be.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Aantal HIV-tests neemt toe  
     
Geplaatst op: 28/11/2012

In 2010 werden in ons land 655.830 HIV-tests uitgevoerd of 60 tests per 1.000 inwoners, een toename met 2,5 procent in vergelijking met 2009. Het gaat om tests die door het RIZIV worden terugbetaald. De HIV-tests op donorbloed zijn hierin niet meegeteld.

Op 1 december is het trouwens terug Wereldaidsdag...

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Hersenen sneller achteruit door roken  
     
Geplaatst op: 27/11/2012

AMSTERDAM - Roken is slecht voor de hersenen. De cognitieve functies van rokers gaan gemiddeld sneller achteruit dan die van niet-rokers.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  België draaischijf van synthetische drugs  
     
Geplaatst op: 26/11/2012

De opmars van designerdrugs - zoals badzouten en synthetische cannabis - lijkt niet te stoppen. Uit het jaarverslag van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugverslaving blijkt dat er tussen 2005 en 2011 164 nieuwe psychoactieve stoffen zijn gemeld. Dit jaar komen er naar schatting nog 60 à 70 nieuwe drugs bij. België is de draaischijf van de handel.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Vitalsounds doet mee aan de European Party Friends Night  
     
Geplaatst op: 23/11/2012

MENEN - Morgen 24 november is het zover: De eerste European Party Friends Night! Een dag waarin de solidariteit onder uitgaande vrienden centraal staat. Ook Vitalsounds werkt mee aan deze campagnedag en zal aanwezig zijn met een Partypeers infostand in de Lagoa op een feestje van Liberty White.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Ketamine in opmars als drug  
     
Geplaatst op: 21/11/2012

Ketamine, oorspronkelijk een verdovingsmiddel voor paarden, wordt steeds populairder als drug. Daarvoor waarschuwt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) vandaag in De Morgen. "Dit jaar noteren we voor het eerst enkele tientallen inbeslagnames, terwijl ze vroeger nauwelijks voorkwam."

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Cafébazen kiezen voor professionele alcoholtester op de toog  
     
Geplaatst op: 21/11/2012

BRUSSEL - Honderden cafés leggen de komende maanden een professionele alcoholtester op de toog. Klanten die vrezen dat ze een glas te veel op hebben, kunnen door even te blazen met een veilig gevoel naar huis gaan. Of toch maar een extra watertje bestellen. Horeca Vlaanderen en het BIVV zijn enthousiast.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Pijnstiller in cocaïne kankerverwekkend  
     
Geplaatst op: 16/11/2012

DEN HAAG - De pijnstiller fenacetine, die vaak in harddrugs zoals cocaïne versneden wordt, is kankerverwekkend en moet op de lijst van kankerverwekkende stoffen worden geplaatst.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Drugsgolf overspoelt Europa  
     
Geplaatst op: 15/11/2012

Elke week duikt een nieuwe drug op in Europa. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Europees Waarnemings-centrum voor Drugs en Drugsverslaving (EWDD). In 2011 werden 49 nieuwe stoffen ontdekt. Dit jaar staat de teller al op 50. België blijft een belangrijke draaischijf in de drugshandel.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Alcohol maakt wekelijks vier verkeersdoden  
     
Geplaatst op: 15/11/2012

BRUSSEL - In een kwart van de ongevallen met dodelijke afloop is er alcohol in het spel. Voor ons land komt dat neer op 214 overlijdens per jaar. En dat is nog een voorzichtige berekening.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Nog steeds hoog gedoseerde MDMA-pillen in omloop  
     
Geplaatst op: 13/11/2012

Er zijn terug hoog gedoseerde MDMA-tabletten in omloop. Het BEWSD werd op de hoogte gebracht van de analyse van verschillende ‘ecstacy’-pillen met een ongewoon hoge samenstelling. Het gaat om dezelfde tabletten als vermeld in het EWS-bericht in september.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  I Love Techno: het eerste Quality Nights event in Vlaanderen  
     
Geplaatst op: 09/11/2012

Morgen is het dan zover: de 17e editie van I LOVE TECHNO! Ook Vitalsounds is terug van de partij met de partnerorganisaties: Spiritek, Breakline, VAD (Quality Nights, DrugLijn), CGG Eclips en Stad Gent. Samen met hen, wordt er terug een Partypeers Infostand voorzien en een Relax Zone.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  De carrière van een verslaving. Van partyganger tot draaideurcliënt.  
     
Geplaatst op: 05/11/2012

Hoe vaak en hoe veel moet je gebruiken voor je slaaf bent van een genotmiddel? Van verslaving is geen sluitende definitie te geven. Er is geen harde scheidslijn tussen niet en wel verslaafd; verslaving is een glijdende schaal. Probleem is dat deze glijdende schaal steeds steiler wordt en de gebruiker op een bepaald punt de grip verliest en terugkrabbelen steeds moeilijker wordt. Hier geldt dus: voorkomen is beter dan genezen, en eerder ingrijpen is beter dan later. Om problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken, is het essentieel om te weten hoe de ‘carrière van een verslaving’ verloopt.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Onkelinx: "Cannabis en hasj worden niet gevaarlijker"  
     
Geplaatst op: 01/11/2012

Er zijn geen aanwijzingen dat cannabis en hasj het afgelopen jaar gemiddeld gevaarlijker geworden zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit analyses van de in ons land in beslag genomen cannabisproducten, stelt minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx in haar antwoord op een schriftelijke vraag van senator Bert Anciaux (sp.a). De minister baseert zich op gegevens van het Belgian Earny Warning System on Drugs (BEWSD).

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Speekseltest geldt nog altijd niet als bewijs  
     
Geplaatst op: 22/10/2012

Twee jaar na de invoering van de speekseltest kan die nog altijd niet als bewijs worden gebruikt. Om zeker te zijn of iemand reed onder invloed van drugs, is nog altijd een bloedanalyse nodig. Maar die procedure is bijzonder omslachtig en daardoor daalt het aantal drugscontroles.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Risico op gehoorschade na een bezoek aan discotheek of concert verontrustend  
     
Geplaatst op: 17/10/2012

Negen op de tien jongeren hebben een piep in de oren na een nachtje stappen in een omgeving met loeiharde muziek. Een aantal geraakt er zelfs nooit meer vanaf. Nochtans is voorkomen eenvoudig.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Het Quality Nights Charter voor een gezonder en veiliger uitgaansleven is van start gegaan  
     
Geplaatst op: 05/10/2012

In Antwerpen ondertekenen negen clubs en discotheken het Quality Nights Charter. Daarmee engageren ze zich voor een veilig en gezond uitgaansleven door onder andere gratis oordopjes te verdelen en gezondheidsinfo te verspreiden. Na succes in Brussel, Wallonië en het buitenland is Antwerpen de eerste Vlaamse stad die zo’n overeenkomst sluit met de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg VAGGA en de club- en discotheekuitbaters.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Populaire waterpijp veel gevaarlijker dan sigaretten  
     
Geplaatst op: 02/10/2012

De gezondheidsrisico's bij het gebruik van de waterpijp worden schromelijk onderschat. Volgens Stivoro en Jellinek denken veel mensen ten onrechte dat een waterpijp gezonder is dan het roken van sigaretten.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Jongeren nemen steeds langer antidepressiva  
     
Geplaatst op: 02/10/2012

Bijna 30.000 Vlaamse kinderen en jongeren nemen antidepressiva. Dat aantal is de afgelopen tien jaar stabiel gebleven, maar steeds meer jongeren nemen wel een langere kuur. Dat blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteiten (CM).

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  High dose MDMA and mCPP tablets  
     
Geplaatst op: 28/09/2012

Het BEWSD werd op de hoogte gebracht van de analyse van verschillende ‘ecstacy’-tabletten met een ongewone samenstelling en potentieel gevaarlijke inhoud. Deze tabletten werden inbeslaggenomen in september in de regio Antwerpen.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Extract uit cannabis remt groei van agressieve kankers  
     
Geplaatst op: 27/09/2012

De stof 'cannabidiol', een niet-psychoactief cannabisextract, zou de verspreiding van verschillende soorten agressieve kankers kunnen tegengaan. Onderzoekers ontdekten dat het in staat is een gen uit te schakelen, verantwoordelijk voor de uitzaaiing van een zeer agressieve vorm van borstkanker.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  GHB campagne 'Outgaan is nooit ok'  
     
Geplaatst op: 24/09/2012

AMSTERDAM - Zoals jullie weten is een belangrijk risico bij GHB-gebruik het 'out' gaan. De afgelopen 4 jaar is het aantal ambulanceritten in alleen al Amsterdam n.a.v. GHB-gebruik verdubbeld en dit blijft toenemen. Omdat we te vaak zien dat mensen zeer onverantwoord met dit middel omgaan en er zelf mee in de problemen raken maar ook wat voor negatieve consequenties dit heeft voor hun vrienden, mede-bezoekers, organisatoren, club eigenaren van en sfeer op, de feestjes waar wij allemaal zo graag komen is met medewerking van de dance scene deze campagne ontwikkeld.

 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Meer dan 5 procent blies positief tijdens Bob-campagne deze zomer  
     
Geplaatst op: 24/09/2012

Tijdens de Bob-zomercampagne, die liep van 10 juni tot 29 augustus, had 5,1 procent (8.670 personen) van de geteste bestuurders een alcoholgehalte van meer dan 0,5 promille in het bloed. Van hen hadden er 6.246 (3,7 procent) zelfs een gehalte van meer dan 0,8 promille. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid en het kabinet van de staatssecretaris voor Mobiliteit maakten de resultaten van de alcoholcontroles vandaag bekend.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  ‘Helft geneesmiddelen deugt niet'  
     
Geplaatst op: 20/09/2012

Volgens twee gereputeerde Franse professoren is de helft van alle geneesmiddelen ‘nutteloos': omdat ze niet werken, omdat er veiligere alternatieven zijn of omdat er minstens even doeltreffende producten op de markt zijn die minder kosten. Een bittere pil voor de farma-industrie én voor de patiënt.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Waarschuwing voor met methanol versneden alcohol afkomstig uit Tsjechië  
     
Geplaatst op: 19/09/2012

Het Voedselagentschap wenst te waarschuwen voor vervalste alcohol
afkomstig uit Tsjechië. De alcohol is aangelengd met het giftige methanol.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Versneden alcohol maakt dodelijke slachtoffers in Polen en Tsjechië  
     
Geplaatst op: 18/09/2012

De Tsjechische politie heeft 23 mensen opgepakt in verband met de versneden sterke dranken, die in Tsjechië aan een twintigtal mensen het leven kostten. In Polen vielen vijf doden na het drinken van versneden alcohol. Openbare aanklagers zien bij twee sterfgevallen een verband met Tsjechië, in tegenstelling tot de Poolse gezondheidsautoriteiten.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Condooms zonder latex scheuren gemakkelijker dan latexcondooms  
     
Geplaatst op: 18/09/2012

Volgens een onderzoek van het Franse vakblad Prescrire scheuren condooms zonder latex gemakkelijker dan latexcondooms: van de latexcondooms scheurde slechts 0,8 % tijdens heteroseksuele contacten (1 keer op 120), bij latexvrije condooms was dat 3,8% (1 keer op 26 keren).

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Hooggedoseerde XTC-tabletten op de markt  
     
Geplaatst op: 17/09/2012

Momenteel zijn er in Antwerpen verschillende soorten XTC-tabletten in omloop met een zeer hoge dosis MDMA (de actieve stof in XTC-pillen). Deze pillen bevatten minstens dubbel zoveel MDMA als een gemiddelde XTC-tablet.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Smaakstoffen in sigaretten schaden gezondheid  
     
Geplaatst op: 14/09/2012

Cacao, vanille, zoethout of nog pruimensap. Het zijn maar enkele van de smaakstoffen en andere additieven die je misschien niet onmiddellijk in een sigaret verwacht. Wat nog minder bekend is, is dat een aantal van die additieven zelf ook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, meldt de federale overheidsdienst Volksgezondheid. De additieven worden aan de sigaretten toegevoegd om ze bijvoorbeeld een betere smaak of geur te geven.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Nederlandse politieregio enthousiast over nieuwe koers drugsbeleid op dancefeesten  
     
Geplaatst op: 12/09/2012

In de politieregio Gelderland-Midden gold een aantal jaren een scherp drugsbeleid bij dancefeesten als Qlimax en Hard Bass. Na een aantal evaluaties is geëxperimenteerd met een aanpak op maat die nu de standaard aan het worden is. Het Centrum Veilig en Gezond Uitgaan sprak met André Oudendag, projectleider evenementen en voetbal bij Politie Gelderland-Midden, over de koerswijziging en de ervaringen daarmee.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Cannabisgebruik veroorzaakt allergische reacties  
     
Geplaatst op: 07/09/2012

Onderzoekers van de Dienst Immunologie-Allergologie van de Universiteit Antwerpen (UA) en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) hebben vastgesteld dat mensen die allergisch zijn aan cannabis, ook vaak allergische reacties vertonen ten opzichte van groenten, vruchten, noten en zaden.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Cannabis tast het IQ van jongeren aan  
     
Geplaatst op: 29/08/2012

Jongeren onder de achttien die regelmatig cannabis roken, lopen meer risico op permanente schade aan hun intelligentie, hun aandachtsspanne en hun geheugen dan volwassen gebruikers, zo toont een nieuwe studie aan. Het langetermijnonderzoek, dat bijna vier decennia omslaat, bewijst dat wiet een meer schadelijk effect heeft op jonge hersenen dan op die van volwassenen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Aantal SOA's neemt toe tijdens zomermaanden  
     
Geplaatst op: 31/07/2012

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen wordt deze zomer geconfronteerd met een hoog aantal mensen dat zich wil laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen nadat ze onveilige seks hebben gehad. Dat schrijft De Gazet van Antwerpen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Instabiele Nederlandse ecstacy- en speedmarkt in 2011  
     
Geplaatst op: 31/07/2012

De drugsmarkt kenmerkt zich in 2011 door een instabiele ecstasy- en speedmarkt. Daarnaast staan nieuwe psychoactieve stoffen, ook wel designer drugs, volop in de belangstelling, hoewel het aantal gebruikers beperkt lijkt.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Niet dragen gordel en onder invloed van alcohol achter stuur strenger beboet  
     
Geplaatst op: 31/07/2012

De federale regering wil een veiliger verkeer en kondigt daarvoor strengere straffen aan voor dronken rijden en het niet dragen van de gordel. Vorig jaar vielen er op de Belgische wegen 770 verkeersdoden.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Toekomst 10 Days Off onzeker  
     
Geplaatst op: 25/07/2012

De toekomst van het Gentse festival van de elektronische muziek '10 Days Off', net als die van de Antwerpse Muziekclub Petrol, is onzeker. Dat komt enerzijds door het wegvallen van de structurele subsidiëring voor de periode 2013-2016 en het onzekere alternatief van projectsubsidies, zegt de organisatie op de laatste dag van het festival.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  'Le jardin féerique' van Ravel tegen hangjongeren in Kortrijk  
     
Geplaatst op: 19/07/2012

Sinds drie uur gisterenmiddag is in het Kortrijkse Begijnhofpark klassieke muziek te horen. De stad wil daarmee het park aantrekkelijk maken voor jong en oud. Het project kon rekenen op grote persbelangstelling.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Politie sluit drugscafé op Gentse Feesten  
     
Geplaatst op: 19/07/2012

Bij een grootscheepse politie-inval in de kelder van Café Central in de Gentse Hoogpoort, heeft de politie zowat alle mogelijke partydrugs aangetroffen. De Gentse burgemeester Daniël Termont zal de kelder voor de rest van de Gentse Feesten laten sluiten. Dat is vernomen van politiewoordvoerder Manuel Mugica-Gonzalez.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  De Vitalsounds app is er !!!  
     
Geplaatst op: 11/07/2012

MENEN - In tijden van informatie overal beschikbaar te hebben, heeft ook Vitalsounds een eigen applicatie aangemaakt voor Android-gestuurde smartphones. Ga met je smartphone naar https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vitalsounds.android en download het app-bestand, zodat je overal de nieuwsflashes, early warnings, vitalfacts (druginfo) en party kalender van Vitalsounds kan bekijken.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Coffeeshop in Maastricht dicht door wietpas, klanten blijven massaal weg  
     
Geplaatst op: 06/07/2012

Coffeeshop Fantasia in Maastricht heeft de zaak gesloten als gevolg van de invoering van de nieuwe regels voor coffeeshops in het zuiden van Nederland sinds 1 mei. Open blijven heeft volgens woordvoerder Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM) geen zin meer omdat de klanten massaal wegblijven.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Voorlopig alleen een waarschuwing voor wie zonder alcoholtest door Frankrijk rijdt  
     
Geplaatst op: 06/07/2012

Vanaf 1 juli moeten alle weggebruikers in Frankrijk – in de auto of op de motor – een alcoholtest bij zich hebben. Er zijn twee erkende blaastests op de markt die eenmalig zijn te gebruiken. Ze kosten 1 tot 2 euro per stuk. Ze zijn overal te koop, variërend van apotheken tot tankstations.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Lokale preventiedienst aanwezig op Rock Werchter  
     
Geplaatst op: 06/07/2012

WERCHTER - De intergemeentelijke preventiedienst van Rotselaar-Begijnendijk-Tremelo heeft de tienduizenden festivalgangers tijdens Rock Werchter aangemaand tot voorzichtigheid.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Het condoom heeft afgedaan en soa's in de lift bij jongeren  
     
Geplaatst op: 02/07/2012

Tieners vrijen steeds minder met een condoom, terwijl het aantal soa's, seksueel overdraagbare aandoeningen, toeneemt. Dat leert het jaarverslag van Sensoa, het expertisecentrum voor seksuele gezondheid. "Een soa, dat is een weekje antibiotica. Zwanger worden, dat is een ramp."

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  'Legal highs' aan opmars bezig in België  
     
Geplaatst op: 27/06/2012

Vorig jaar zijn in België 43 nieuwe psychoactieve substanties ontdekt. Dat is meer dan het dubbele in vergelijking met 2010. De drugs willen een alternatief zijn voor "klassieke" illegale drugs als cannabis, heroïne en cocaïne en zijn specifiek ontworpen om de wetgeving te omzeilen. De Interministeriële Conferentie Drugs heeft medio mei beslist om daar iets aan te doen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Aantal e-mailvragen bij de Druglijn stijgt met 2/3  
     
Geplaatst op: 25/06/2012

Is een e-mail geschikt om info, advies of hulp over alcohol en drugs te vragen? Zeker wel. Dat bewijzen de nieuwe cijfers van De DrugLijn. Het voorbije jaar (juni 2011 tot en met mei 2012) steeg het aantal vragen via e-mail aan De DrugLijn met maar liefst twee derde (64%). Dat is de grootste stijging sinds de start van de e-mailservice.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Steeds meer buitenlanders betrapt op te snel en onder invloed rijden  
     
Geplaatst op: 20/06/2012

Het aantal buitenlanders dat in ons land betrapt wordt op rijden onder invloed van alcohol is in de periode 2007-2010 gestegen van 4.695 tot 5.628. Het aantal geregistreerde snelheidsovertredingen door buitenlanders nam in deze periode eveneens toe van 151.826 tot 288.026. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet op een schriftelijke vraag van Bert Wollants (N-VA).

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Steeds meer druggebruikers combineren  
     
Geplaatst op: 18/06/2012

Op vijftien jaar tijd zijn tot dubbel zoveel gebruikers geregistreerd die verschillende soorten drugs combineren. Bij de druggebruikers die zich aanmelden voor een behandeling, ligt dat cijfer tussen de veertig tot zestig procent. Wie langere tijd combineert, ervaart meer psychische problemen en heeft vaker te kampen met psychische problemen of -stoornissen. Onderzoekers van de UGent, UA en ULB pleiten daarom voor een betere screening en een betere samenwerking tussen de verslavings- en geestelijke gezondheidszorg.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Politie is gestart met zomerse BOB-controles  
     
Geplaatst op: 12/06/2012

De zomerse BOB-campagne is afgelopen weekend afgetrapt met controles in het hele land. In totaal bleek maar liefst 10% van de gecontroleerde chauffeurs te diep in het glas gekeken te hebben. Op twintig plekken langs verschillende autosnelwegen werd gecontroleerd op drugs- en alcoholgebruik.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Vanaf 1 juli alcoholtest verplicht in wagen voor wie in Frankrijk rijdt  
     
Geplaatst op: 11/06/2012

Het decreet dat de aanwezigheid van een alcoholtester verplicht voor alle bestuurders is op 28 februari 2012 in het Franse Staatsblad verschenen. Deze regel geldt ook voor toeristen en gaat in werking op 1 juli 2012. Wie niet in orde is tijdens de overgangsperiode, tussen 1 juli en 1 november 2012, zal een waarschuwing krijgen. Vanaf 1 november 2012 word je bestraft met een boete van € 11.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Gratis decibelmeter-app  
     
Geplaatst op: 05/06/2012

De Vlaamse overheid lanceert met de festivalzomer in het vooruitzicht een gratis decibelmeter-app om het risico op gehoorschade in te schatten. Met die app kunt u zelf het geluidsniveau op een festivalterrein, in een dancing, op café of bij u thuis meten en kunt u tegelijk inschatten hoe lang u zonder risico op die plek kunt blijven. De app is een onderdeel van de sensibiliseringscampagne ‘Help ze niet naar de tuut’ over de risico’s op gehoorschade.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Belgische politiek neemt maatregelen tegen dodelijk 4-MA  
     
Geplaatst op: 01/06/2012

Op initiatief van de Cel Drugs komen er binnenkort maatregelen in de strijd tegen nieuwe drugs zoals het dodelijke 4-MA waarover Gazet van Antwerpen gisteren berichtte. België wil voortrekker worden.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Nu ook verschenen in de media: "Al vijf doden door nieuwe drug 4-MA"  
     
Geplaatst op: 31/05/2012

De Early Warning die Vitalsounds in april de uitgaanswereld instuurde, wordt vandaag bericht in de media. Experts luiden namelijk de alarmbel over de nieuwe drug 4-MA of voluit: 4-methylamfetamine. Die heeft in ons land al minstens vijf mensenlevens geëist. 4-MA is een verontreinigde vorm van amfetamine of speed, een oppeppende drug die vooral in het uitgaansleven populair is.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Tabak doodt dagelijks vijftig Belgen  
     
Geplaatst op: 30/05/2012

In België sterven elk jaar ongeveer 18.600 mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik. Dat zegt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). In dagen uitgedrukt is dit 50 Belgen per dag. Wereldwijd is roken de tweede doodsoorzaak, met meer dan 5,4 miljoen sterfgevallen per jaar.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  mCPP tabletten  
     
Geplaatst op: 25/05/2012

Op 15/05/2012 werd het Belgische Early Warning System on Drugs (BEWSD) op de hoogte gebracht van een aantal tabletten verkocht als ecstacy in de regio Antwerpen.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Bob-campagne nu ook op stadsfestivals in de zomer  
     
Geplaatst op: 25/05/2012

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) organiseert voor de tweede keer ook in de zomer een Bob-campagne. Op 4 juni start de affichecampagne, op 2 juli beginnen de acties op het terrein. Dat staat in een ministeriële omzendbrief die woensdag in het Staatsblad werd gepubliceerd.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  De aanval op nachtwinkels - Hoe zinvol is een drooglegging van nachtwinkels?  
     
Geplaatst op: 21/05/2012

BRUSSEL - Waar koopt u uw sterke drank als u 's nachts amok loopt te maken? Binnenkort niet meer in de nachtwinkel, als het van senator Bart Tommelein (Open VLD) afhangt.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Bijna 1 op 5 jongeren heeft permanente gehoorschade  
     
Geplaatst op: 16/05/2012

Bijna één op de vijf jongeren hoort voortdurend een pieptoon in hun oren en dat blijft zo voor de rest van hun leven. Vier op de vijf jongeren hebben er af en toe last van. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen bij 4.000 jongeren. Dokters raden jongeren aan om oordopjes in te doen als ze uitgaan, maar bijna niemand doet dat.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Legal highs' worden illegaal - Strijd tegen synthetische drugs opgevoerd  
     
Geplaatst op: 16/05/2012

BRUSSEL - Designer drugs die slechts één molecule van de illegaliteit zijn verwijderd, glippen binnenkort niet meer door de mazen van het net. De basisstructuur van alle synthetische drugs wordt verboden.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Onderzoekers komen met anti-dronkenschapspil op de proppen  
     
Geplaatst op: 15/05/2012

Amerikaanse artsen zijn een medicijn aan het testen dat dronkenschap bij mensen kan stoppen of afremmen. De pil zou de lol bij zware drinkers weg moeten nemen, omdat het effect van alcohol op de hersenen wordt verminderd.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Cocaïne versnelt de veroudering van ons brein  
     
Geplaatst op: 11/05/2012

Met de jaren verliezen we allemaal grijze hersenmassa, maar chronisch gebruik van cocaïne stookt het tempo aanzienlijk op.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Wietpas leidt tot uitbreiding Vlaamse drugshandel  
     
Geplaatst op: 08/05/2012

TERNEUZEN - Politie en Justitie in Vlaanderen vrezen dat invoering van de wietpas in de grensprovincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg leidt tot uitbreiding van de illegale drugshandel en het aantal wietkwekerijen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Maastrichtse drugsrunners gebruiken infoflyers wietpas als lokmiddel  
     
Geplaatst op: 07/05/2012

MAASTRICHT – De flyers over de invoering van de wietpas die medewerkers van de gemeente Maastricht onder de ruitenwissers van auto’s met Belgische en Franse kentekens stoppen, worden door drugsrunners gebruikt om klanten van de coffeeshops het criminele circuit in te trekken. Dat zegt voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshophouders in Maastricht. ,,Door die flyers is de overlast in de stad aan het toenemen. Drugsrunners wijzen Belgen en Fransen op de boodschap en zeggen: ‘je bent niet meer welkom in de coffeeshop, kom maar met mij mee’.”

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Vlaamse jongeren drinken en roken minder  
     
Geplaatst op: 04/05/2012

BRUSSEL - Vlaamse jongeren roken en drinken vandaag minder dan acht jaar geleden. Ook de consumptie van frisdrank nam af. Maar het schoonheidsideaal blijft problematisch.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Coffeeshops in grensstreek dicht voor Belgen  
     
Geplaatst op: 02/05/2012

Buitenlanders kunnen sinds 1 mei geen cannabis meer kopen in Nederlandse coffeeshops in de grensstreek. Vanaf 2013 wordt de wietpas ook in de rest van Nederland ingevoerd.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Recordaantal drugssoorten in 2011 in de EU  
     
Geplaatst op: 27/04/2012

In 2011 zijn in de Europese Unie in totaal 49 nieuwe drugssoorten geïdentificeerd. Dat is een recordaantal, aldus het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA).

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Prins Filip bezoekt didactische cannabisplantage  
     
Geplaatst op: 26/04/2012

Prins Filip heeft Campus Vesta in Ranst bezocht, een opleidingscentrum voor de politie in het kader van de drugsbestrijding.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Meer politie in Belgisch-Nederlandse grensstreek tegen drugstoerisme  
     
Geplaatst op: 24/04/2012

De politieaanwezigheid in de Belgisch-Nederlandse grensstreek wordt opgevoerd om de drugshandel en het drugstoerisme aan te pakken. De preventieve maatregel wordt genomen omdat Belgen vanaf 1 mei niet meer binnen mogen in de coffeeshops in de Nederlandse grensprovincies. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet maakte de maatregelen zondag bekend.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Drie overlijdens door 4-methylamfetamine  
     
Geplaatst op: 23/04/2012

Tijdens de eerste helft van maart 2012 overleden drie personen als gevolg van het gebruik van 4 methylamfetamine, dat meldt het Belgische Early Warning System voor Drugs (BEWSD). De eerste persoon overleed te Antwerpen als gevolg van extreme oververhitting en hartstilstand. In zijn zakken werd een geel/wit poeder gevonden met amfetamine en 4-methylamfetamine. Verder had deze persoon ook ketamine en cocaïne gebruikt in de 24 uren voor de dood.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Nieuwe koppels doen vaker samen soa-test  
     
Geplaatst op: 20/04/2012

Steeds meer dertigers en veertigers die een nieuwe relatie starten, kiezen samen voor een hiv- of soa-test. “Erg romantisch klinkt het niet”, lacht Rika Ponnet. “Maar eigenlijk is het een soort belofte van trouw. Als een koppel op een gegeven moment beslist zonder condoom te vrijen, gaan ze eerst naar de arts voor een onderzoek."

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Geslaagde derde editie Once Upon A Festival  
     
Geplaatst op: 18/04/2012

LAARNE - In Laarne is met de derde editie van 'Once Upon A Festival' (OUAF3) het nieuwe festivalseizoen op gang geschoten. De nieuwe organisatie is globaal tevreden. En hoewel een enkeling klaagde over geluidsoverlast, oversteeg het volume nooit de toegelaten limiet.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Belgowiet: Een gewas in volle bloei  
     
Geplaatst op: 06/04/2012

Volgens politiecommissaris Benny Van Camp is de cannabisteelt in België ‘big business’ voor criminelen. Vorig jaar werden in ons land 1070 cannabisplantages door de politie opgerold, een stijging met ruim tien procent tegenover 2010. Daar zijn ook veel kleintjes bij, want voor de politie begint een plantage al vanaf twee plantjes. Maar veertig procent van de ontdekte plantages telt meer dan vijftig planten.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Belgen drinken terug meer bier  
     
Geplaatst op: 03/04/2012

De Belgen drinken weer meer bier, in 2011 niet minder dan 79,5 liter per persoon ofwel zo'n 318 pintjes. Dat zegt Theo Vervloet, voorzitter van de Belgische brouwers, maandagavond bij de start van het congres 'Trends in Brewing' in Gent.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Speekseltest dubbel zo betrouwbaar als urinetest  
     
Geplaatst op: 29/03/2012

Om drugs op te sporen bij bestuurders is een speekseltest dubbel zo betrouwbaar als een urinetest. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC), die Polinfo.be mocht inkijken.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Speciale hoofdtelefoon biedt hoop op genezing van tinnitus  
     
Geplaatst op: 26/03/2012

De Tinnitus Clinic van Londen ontwikkelt een remedie om gehoorschade te genezen. Door enkele uren naar een speciale hoofdtelefoon te luisteren, worden de zenuwcellen van het gehoor gereset. Drie vierde van de proefpersonen reageert positief en heeft minder last van tinnitus.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Zeeuwse campagne tegen drugstoeristen  
     
Geplaatst op: 26/03/2012

De gemeenten Terneuzen, Goes en Vlissingen starten eind maart een campagne om drugstoeristen te weren. De campagne 'new rules, no drugs' moet buitenlanders duidelijk maken dat ze vanaf 1 mei niet meer welkom zijn in Nederlandse coffeeshops

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Vervuilde MDMA / XTC in omloop!  
     
Geplaatst op: 23/03/2012

Het laboratorium van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) meldt de analyse van een aantal tabletten en poeders verkocht als 'XTC' die pentobarbital bevatten.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Hoestsiroop met codeïne alleen nog op voorschrift verkrijgbaar  
     
Geplaatst op: 22/03/2012

Hoestsiropen die één of andere vorm van codeïne bevatten, zullen enkel nog op medisch voorschrift verkrijgbaar zijn. Daaronder vallen ook alle middeltjes voor volwassenen, meldt het Federaal Geneesmiddelenagentschap.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Partydrugs zijn soms de enige therapie  
     
Geplaatst op: 20/03/2012

LSD, XTC en paddo’s als nieuwe medicijnen tegen hoofdpijn, depressie en angsten. Het klinkt ongeloofwaardig, maar ‘het is soms de enige therapie' volgens neurowetenschapper Ruud Kortekaas.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Honderden studenten gefopt op fuif met alcoholvrij bier  
     
Geplaatst op: 16/03/2012

Studenten synoniem met zwaar drinken? Neen. De meerderheid van de studenten gaat op een verantwoordelijke manier met alcohol om, aldus de DrugLijn. Om te bewijzen dat studenten zich ook met minder of helemaal zonder alcohol kunnen amuseren, zette de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw (VAD)/De DrugLijn een sociaal experiment op poten. Ze organiseerden een doordeweekse studentenfuif waar de studenten alcoholvrij bier dronken zonder dat ze dat zelf wisten. Er kwam echter ook tegenreactie van aanwezige student die een gans ander verhaal wist te vertellen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Zelfs af en toe slaappil slikken is levensgevaarlijk  
     
Geplaatst op: 14/03/2012

Wie slaappillen neemt, loopt vier keer meer risico op voortijdig overlijden dan iemand anders. Dat blijkt uit grootschalig Amerikaans onderzoek. "Slaapmiddelen zijn gevaarlijk, want ze kunnen leiden tot overlijden door hartziekten en kankers", zeggen de onderzoekers. "Zelfs bij wie ze maar af en toe gebruikt." Eén op de drie Belgen gebruikt wel eens een slaapmiddel. Eén op de tien Belgen zelfs dagelijks. 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Coffeeshops vechten invoering wietpas aan  
     
Geplaatst op: 13/03/2012

Vier advocaten spannen namens eigenaren en personeel van coffeeshops in Nederland een kort geding aan tegen de staat om invoering van de wietpas te voorkomen. Ze vinden deze pas in strijd met het recht, zei de Maastrichtse advocaat André Beckers vandaag naar aanleiding van berichtgeving in de Limburgse kranten in Nederland.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Vandeurzen wil dure oordopjes terugbetalen  
     
Geplaatst op: 08/03/2012

BRUSSEL - Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) overlegt met de ziekenfondsen om op maat gemaakte oordopjes terug te betalen. Die zijn veel doeltreffender tegen gehoorbeschadiging dan de goedkope, maar ook een pak duurder.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Drugs met één muisklik - De Standaard koopt cocaine op het web  
     
Geplaatst op: 06/03/2012

Even surfen, wat zoeken met Google en een beetje geduld. Meer bleek er niet nodig om vanop ons bureau op het Darknet cocaïne te kopen.
Het Darknet is het verborgen internet. Je kan er helemaal anoniem op surfen dankzij het mysterieuze programma 'Tor'. De Standaard trok op onderzoek op dat Darknet. De resultaten zetten aan tot nadenken.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Discotheken werken aan veilig uitgaan in Antwerpen  
     
Geplaatst op: 05/03/2012

Acht Antwerpse clubs en discotheken hebben in het stadhuis het charter Quality Nights ondertekend. Met dit project willen ze samen feestgangers informeren over gezondheidsrisico's tijdens het uitgaan. Quality Nights is een groot succes in clubs in Brussel, Charleroi en Luxemburg. Ook enkele Europese steden hebben zo'n charter, zoals Barcelona. Antwerpen is de eerste Vlaamse stad die met Quality Nights van start gaat.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Feestzaal The Steeple opnieuw open  
     
Geplaatst op: 05/03/2012

WAREGEM - De omstreden feestzaal van café TheSteeple in Waregem gaat op dinsdag 6 maart opnieuw open. 'De tijdelijke sluiting was een zware dobber voor mij. Ik ben er financieel bijna door genekt', zegt uitbaatster Ann Stevens.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Snuif aarde - voel je vrolijk!  
     
Geplaatst op: 02/03/2012

Een microbe die voorkomt in de aarde (compost) kan fungeren als een opbeurend middel zodra het in het menselijk lichaam komt.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Alcohol, cafeïne en nachtrust  
     
Geplaatst op: 01/03/2012

Door alcohol lijk je in eerste instantie beter te slapen, maar schijn bedriegt! Hoewel je er makkelijker door in slaap valt, is een slaapmutsje een gevaar voor de tweede helft van je nachtrust. En cafeïne maakt je uiteindelijk juist slaperig.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Online drugshandelaren zien mogelijkheden in sociale media  
     
Geplaatst op: 29/02/2012

Drugshandelaren die het internet gebruiken om hun waren aan de man te brengen, doen steeds meer beroep op socialenetwerksites om jonge klanten te ronselen. Dat heeft de International Narcotics Control Board (INCB), het drugscontroleorgaan van de Verenigde Naties, in Wenen meegedeeld.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Nieuwe campagne countert overschatting cannabisgebruik door jongeren  
     
Geplaatst op: 28/02/2012

21,6% van de jongeren in het secundair onderwijs heeft ooit al cannabis gebruikt. 3,5% gebruikt regelmatig cannabis. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de bevraging van 41.000 leerlingen die de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) jaarlijks uitvoert. Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin wil extra inspanningen doen om het aantal jongeren dat cannabis gebruikt omlaag te krijgen. Daarom lanceert De DrugLijn (VAD) een campagne naar 15- tot 18-jarigen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Alcoholisme kost overheid jaarlijks half miljard euro  
     
Geplaatst op: 27/02/2012

Legale drugs, zoals alcohol of tabak, en illegale drugs hebben een kost voor de maatschappij. Per jaar gaat het om bijna 1 miljard euro, bericht Le Soir op basis van een studie door Belspo en de universiteit van Gent. Gemiddeld gaat het om een kost van 91,41 euro per inwoner per jaar.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  11.000 minderjarigen slikken antipsychotica  
     
Geplaatst op: 24/02/2012

Steeds meer kinderen en jongeren krijgen antipsychotica voorgeschreven. In 2010 kregen 11.000 minderjarigen de genees-middelen. Daarvan waren 485 kinderen jonger dan zes. Een gevaarlijke evolutie vanwege de vele bijwerkingen, stellen psychiaters.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Binnenkort helft minder cafeïne in frisdrank?  
     
Geplaatst op: 23/02/2012

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) wil de hoeveelheid cafeïne in frisdrank en energiedranken beperken. Momenteel mogen "gearomatiseerde alcolholvrije dranken" 320 mg cafeïne bevatten per liter. Maar dat moet volgens de HGR een pak lager. De raad pleit voor een beperking tot 150 mg, meer dan de helft minder dus.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Wie naar Frankrijk rijdt, moet ademtesters kopen  
     
Geplaatst op: 22/02/2012

Vanaf 1 juli moet elke auto op Frans grondgebied minstens twee ademtesters aan boord hebben. Geen tester is elf euro boete.

 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Nieuwe geluidsquota vanaf vandaag wet  
     
Geplaatst op: 21/02/2012

De Vlaamse regering heeft de nieuwe reglementering over het geluidsniveau van muziekactiviteiten definitief goedgekeurd. Cafés, jeugdhuizen, concertzalen en festivals hebben een goeie 10 maanden de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe normen. Het maximumniveau voor een muziekevent staat nu op 100 dB(A) als gemiddelde van een uur meting.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Aantal drugsgebruikers neemt toe  
     
Geplaatst op: 14/02/2012

Jaarlijks laten 8.500 mensen zich in gespecialiseerde centra behandelen voor hun drugsprobleem. Voor 1.400 van hen is dat voor het eerst. Het aantal problematische drugsgebruikers dat een behandeling start, stijgt elk jaar gemiddeld met 300.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Marihuana stimuleert en onderdrukt schizofrenie  
     
Geplaatst op: 10/02/2012

Onderzoek aan de Londense universiteit King’s College toont aan dat marihuana schizofrenie zowel kan onderdrukken als stimuleren.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Alcohol maakt gelukkig  
     
Geplaatst op: 10/02/2012

AMSTERDAM -  Voor het eerst echt bewezen: door alcohol komen er endorfines vrij waardoor je een prettig en gelukkig gevoel krijgt.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Facebook is verslavender dan tabak of alcohol  
     
Geplaatst op: 09/02/2012

Weerstaan aan de drang om sociale netwerksites te controleren voor updates is moeilijker dan te weerstaan aan een sigaret, dat blijkt uit een studie naar de dagelijkse verlangens van mensen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Steeds meer vrouwen hebben drankprobleem  
     
Geplaatst op: 09/02/2012

Ondanks inspanningen van de Vlaamse overheid stijgt het aantal vrouwen dat regelmatig te veel drinkt. Ook het cannabisgebruik bij jonge volwassenen neemt toe. 'Vrouwen zijn een kwetsbare groep als het aankomt op alcohol', zegt experte Marijs Geirnaert.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Cocaïne is geen Fair Trade  
     
Geplaatst op: 07/02/2012

Colombia is een land in oorlog. Termen zoals de FARC, Betancourt en cocaïnehandel klinken ieder van ons bekend in de oren.  De rol die cocaïne speelt in het gewapende conflict, komt echter minder duidelijk aan bod in de Belgische (en internationale) media.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Latijns-Amerika voelt veel voor legalisering drugs  
     
Geplaatst op: 07/02/2012

GUATEMALA-STAD — In Centraal-Amerika en Colombia gaan steeds meer stemmen op om drugs te legaliseren. De huidige strijd tegen verdovende middelen kost veel mensenlevens en lijkt niets uit te halen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Databank voor jonge alcoholverslaafden op komst  
     
Geplaatst op: 31/01/2012

Een schoolfuif in Zottegem liep afgelopen weekend drastisch uit de hand. Vijf jongeren, van wie de jongste amper veertien was, belandden na overvloedig drankgebruik in comateuze toestand op de spoeddienst. Ons land werkt nu aan een registratiesysteem voor jonge alcoholverslaafden.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  De Wever wil 'War on drugs' verklaren in Antwerpen  
     
Geplaatst op: 30/01/2012

Alle beleidsniveaus moeten eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen om onomwonden een 'War on drugs' te verklaren in Antwerpen. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever zondag laten verstaan op de nieuwjaarsreceptie van de Antwerpse afdeling van zijn partij. Meer dan duizend partijleden en sympathisanten waren aanwezig op de bijeenkomst in de Zuiderkroon.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Alcohol verhoogt neiging tot onveilige seks  
     
Geplaatst op: 26/01/2012

Alcohol versterkt de intentie om onveilige seks te hebben. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers in het januarinummer van Addiction, na bestudering van verschillende experimentele onderzoeken.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Rokers niet welkom in steeds meer huurwoningen  
     
Geplaatst op: 25/01/2012

In meer en meer huurwoningen is het verboden om te roken. Dit keer is het niet de overheid die het verbod oplegt, maar de eigenaars.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Liga voor Mensenrechten viseert Safe Party Zone  
     
Geplaatst op: 25/01/2012

KORTRIJK - De Liga voor Mensenrechten heeft Safe Party Zone in Kortrijk genomineerd voor de Big Brother Awards. Bij controles aan fuiven gebruikt de stad software om bekende amokmakers de toegang tot de fuif te ontzeggen en dat vindt de Liga een inbreuk op de privacy.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Salvia divinorum – de anti-drug?  
     
Geplaatst op: 23/01/2012

In de zoektocht naar effectieve anti-verslavingsmiddelen om te helpen bij de bestrijding van de ontwenningsverschijnselen en het terugvallen in de verslaving, wordt nu gekeken naar het hallucinogeen Salvia divinorum.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Positieve effecten van MDMA voor autisme  
     
Geplaatst op: 20/01/2012

MAPS is begonnen met een proefonderzoek om te kijken in hoeverre MDMA de negatieve effecten van autisme kan bestrijden. Dit onderzoek is onderdeel van het plan van MAPS om MDMA de status van een erkend medicijn te geven. Of MDMA hiervoor veilig genoeg is is nog steeds onduidelijk.
Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat MDMA mogelijk chronische serotonine-neurotoxiciteit kan veroorzaken. Aan de andere kant lijken dit soort gevaren alleen voor te komen in geval van overmatig en langdurig gebruik. Bij kortstondig gebruik, in een gecontroleerde setting, zijn deze gevaren veel minder aanwezig.

 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Infosessies nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten  
     
Geplaatst op: 20/01/2012

In maart 2012 organiseert het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie samen met Muziekcentrum Vlaanderen in elke provincie informatiesessies over de nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Rode Kruis Nederland brengt EHBO-app uit  
     
Geplaatst op: 18/01/2012

Het Nederlandse Rode Kruis heeft een EHBO-app uitgebracht waarin je snel kunt opzoeken wat je moet doen in noodsituaties. Zo staan 54 noodsituaties in de app omschreven en kun je de genoemde tips direct toepassen. Handig als je in alle nood niet meer precies weet wat te doen. Als je de app opent zie je meteen de zes belangrijkste noodsituaties staan, en kun je vlug 112 bellen of een ziekenhuis opzoeken.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Werking Alcoholhulp bedreigd  
     
Geplaatst op: 17/01/2012

Alcoholhulp.be, het online platform voor mensen die iets aan hun drankprobleem willen doen, halveert de werking en moet misschien in 2013 zelfs de deuren sluiten.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Benidorm Dealers: senioren en drugs  
     
Geplaatst op: 17/01/2012

Steeds vaker verschijnen zestigers, zeventigers en tachtigers voor de rechter omdat ze cannabis, speed, xtc, cocaïne of heroïne verhandelden.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Rode wijn misschien niet zo gezond als gedacht  
     
Geplaatst op: 14/01/2012

BRUSSEL – “Een glas rode wijn per dag verlengt je leven” of “Rode wijn helpt kanker te voorkomen”. Dergelijke beweringen duiken met de regelmaat van de klok op. Toch zou rode wijn mogelijk niet zoveel goede eigenschappen bezitten als tot nu toe werd aangenomen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Where the drug meets the road  
     
Geplaatst op: 13/01/2012

Alcohol is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen, dat weten we allang. Ook drugs verminderen de rijvaardigheid, blijkt uit de studie van psychologe Wendy Bosker die op 20 januari promoveert aan de Maastrichtse Universiteit.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Europese prijs voor Rock Werchter en I Love Techno  
     
Geplaatst op: 13/01/2012

Rock Werchter en I Love Techno zijn gisteravond tijdens Eurosonic in Groningen bekroond met een European Festival Award. Dat heeft organisator Live Nation België bekendgemaakt. Ook de eerste Belgische editie van Extrema Outdoor viel in de prijzen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Luide muziek leidt tot toename van alcohol consumptie  
     
Geplaatst op: 12/01/2012

Volgens een nieuwe Britse studie, is er een directe correlatie tussen muziek en de mate van alcoholgebruik.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  "Occasioneel marihuana roken is goed voor longen"  
     
Geplaatst op: 12/01/2012

Marihuanarook heeft geen negatieve invloed op het long- en ademvolume, in tegenstelling tot sigarettenrook. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift "Journal of American Medical Association".

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  De zwaarste blowers ter wereld vind je Down Under  
     
Geplaatst op: 11/01/2012

Geografisch mogen ze dan wel onderaan de wereldkaart bengelen, als het om lijstjes van druggebruik gaat, vinden we de Australiërs helemaal bovenaan. Dat blijkt althans uit een studie van medisch tijdschrift 'The Lancet'.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Wereldwijd zo'n 200 miljoen drugsgebruikers  
     
Geplaatst op: 06/01/2012

Wereldwijd zijn er zo'n 200 miljoen gebruikers van illegale drugs. Dat is één op de twintig mensen tussen 15 en 64 jaar. Dat blijkt uit cijfers die het medische tijdschrift The Lancet publiceerde.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Cannabisgebruik bijna dubbel zo hoog in Brussel  
     
Geplaatst op: 05/01/2012

Het cannabisgebruik ligt in Brussel nagenoeg dubbel zo hoog als in de rest van het land. Dat blijkt uit cijfers van voormalig minister Jean-Luc Vanraes en minister Benoît Cerexhe, binnen de GGC bevoegd voor Gezondheidszorg, die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) opvroeg.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Incidenten door partydrugs in Nederland zelden ernstig  
     
Geplaatst op: 04/01/2012

Onze Noorderburen hebben een mooi rapport neergeschreven, waarin enkele heel duidelijke cijfers staan omtrent drugincidenten op elektronische muziekfeestjes. Gezondheidsincidenten blijken er door gebruik van drugs en/of alcohol weinig voor te komen. Dit blijkt uit een analyse van twaalf jaar gezondheidsincidenten bij eerste hulpposten op dance parties.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Nieuwe drug in België opgedoken  
     
Geplaatst op: 03/01/2012

Afgelopen week werd door het laboratorium van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) een nieuwe substantie geïdentificeerd in een wit poeder. Het gaat om de nieuwe drug 3-amino-1-phenylbutane, een product dat voordien nooit eerder in Europa ontdekt werd.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Nationale databank voor verslaafden  
     
Geplaatst op: 03/01/2012

Er komt binnenkort een nationaal registratiesysteem voor mensen met een alcohol- of drugsverslaving. Dat schrijven de Concentra-kranten. Het systeem komt er op vraag van Europa.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Alcoholgrens naar 0,2 promille?  
     
Geplaatst op: 03/01/2012

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) wil de alcohollimiet verlagen naar 0,2 promille. Het kabinet werkt aan een plan dat volgende week klaar zal zijn. De wettelijke alcoholgrens in België bedraagt op dit moment 0,5 promille.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Eindejaarsvraag 1: Wat doet alcohol met onze spraak?  
     
Geplaatst op: 22/12/2011

Uit de resultaten blijkt alvast dat wie alcohol drinkt zichzelf een - tijdelijk - herseninfarct bezorgt. Een erg onthutsend resultaat. Eveneens opvallend was dat bij elke Duvel die hij dronk, de activiteit in de linkerhersenhelft - die spraak beheerst - afnam. De rechterhersenhelft - die ervoor zorgt dat we metaforen en beeldspraak begrijpen - werd daarentegen actiever. Dat verklaart waarom zatte mensen beginnen te lallen, vaak grappiger zijn en moeilijker verwoord krijgen wat ze eigenlijk bedoelen. Zelfs na een paar glazen wijn.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Eindejaarsvraag 2: Wat zijn de beste methodes om 2012 niet in te zetten met een kater?  
     
Geplaatst op: 21/12/2011

Wat zijn de beste methodes om 2012 niet in te zetten met een kater als je toch enkele glazen Champagne of dergelijke roesmiddelen wilt achterover slaan tijdens het Oudejaar?

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Eindejaarsvraag 3: Is de hele avond hetzelfde drinken beter tegen een kater?  
     
Geplaatst op: 21/12/2011

Ik heb een hekel aan katers. Is het beter om de hele avond hetzelfde te drinken?

 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Na Breezer sletjes nu ook Tooter macho's  
     
Geplaatst op: 20/12/2011

Sinds vorige maand wordt in België een nieuwe alcohol-shooter verkocht: Tooters, een flashy drankje in een proefbuis dat 14,9 procent alcohol bevat.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Alcohol grote slokop in uitgaven drugbeleid  
     
Geplaatst op: 19/12/2011

Van het bijna één miljard dat de verschillende overheden in ons land jaarlijks uitgeven aan drugsbeleid, gaat ruim meer dan de helft naar de behandeling van alcoholmisbruik en alcoholafhankelijkheid.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Waregemse burgemeester beveelt tijdelijke sluiting van fuifzaal The Steeple  
     
Geplaatst op: 09/12/2011

Waregem - De Waregemse burgemeester Kurt Vanryckeghem heeft de tijdelijke sluiting van de zaal van café The Steeple in de Holstraat bevolen. Ten vroegste op 6 maart van volgend jaar mogen er weer fuiven worden gehouden. „Er vinden veel meer fuiven plaats dan toegelaten”, klinkt het.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Veel misverstanden over werking alcohol  
     
Geplaatst op: 08/12/2011

AMSTERDAM - Nederlanders blijken onvoldoende op de hoogte van de feiten rondom alcohol. Zo denkt meer dan de helft dat een glas whisky meer alcohol bevat dan een biertje.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Belg slikt te veel slaappillen  
     
Geplaatst op: 06/12/2011

In België gingen vorig jaar ongeveer 13,5 miljoen doosjes slaap- en kalmeringsmiddelen over de toonbank. Uit de laatste Gezondheidsenquête blijkt dat één Belg op de twaalf ouder dan 15 jaar twee weken voor de enquête een kalmeringsmiddel gebruikte. Ongeveer één op de tien nam een slaapmiddel. Om het gebruik terug te dringen, begint de federale overheidsdienst Volksgezondheid een nieuwe campagne.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Overheid neemt steeds meer cocaïne in beslag  
     
Geplaatst op: 06/12/2011

De Belgische politie- en douanediensten hebben in 2010 6.844 kilo cocaïne, 362 kilo amfetamines (speed), 3.153 kilo hasj, 386 kilo heroïne, 1.018 kilo khat, 5.208 kilo marihuana en 32.954 xtc-pillen in beslag genomen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Vitalsounds-Spiritek-Stad Mons: verkozen tot Interreg IV-Strategische Projecten 2011  
     
Geplaatst op: 05/12/2011

De stad Bergen, Spiritek uit Rijsel en Vitalsounds uit Menen hebben hun ervaring op het terrein gebundeld om preventieve acties te ontwikkelen en de risico’s verbonden aan drugsgebruik in het uitgaansleven te verminderen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Dalend condoomgebruik en stijgende SOA-cijfers bij jongeren  
     
Geplaatst op: 02/12/2011

Na 25 jaar sensibilisering lijken we niet veel verder te staan: jongeren gebruiken alsmaar minder het condoom. In hun romantische zoektocht naar de ware lopen ze sneller dan gedacht een geslachtsziekte op, en HIV is daarbij niet meer de grootste boosdoener.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  "Geluidsnormen leggen beginnend muziektalent het zwijgen op"  
     
Geplaatst op: 29/11/2011

Een jeugdhuis dat optredens wil organiseren conform de geluidsnormen die minister van Leefmilieu Schauvliege (CD&V) oplegt, moeten gemiddeld 10.000 euro investeren. Dat is onmogelijk voor kleine organisaties die leven van karige subsidies en jonge vrijwilligers, zegt Barbara Poppe van de Vlaamse Jeugdraad.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Studenten drinken om ter snelst vat bier leeg  
     
Geplaatst op: 29/11/2011

OOSTENDE - Een Oostendse studentenclub heeft een opmerkelijke recordpoging georganiseerd. Jongeren moesten daarbij in minder dan vijftien minuten negen pinten drinken. De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen stelt zich ernstige vragen bij het initiatief.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Vrouwelijke dertiger neemt eerder drugs wanneer IQ hoog is  
     
Geplaatst op: 26/11/2011

AMSTERDAM - Vrouwen tussen de dertig en veertig gebruiken eerder cannabis, cocaïne en ecstasy wanneer ze een hoog IQ hebben, dan wanneer ze minder intelligent zijn.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Medicijnen op voorschrift maken almaar meer doden  
     
Geplaatst op: 25/11/2011

"Slachtoffers van een plots overlijden blijken steeds vaker onder de zware medicijnen te zitten." Dat zegt de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat. In Amerika is de sterfte door misbruik van medicijnen zelfs doodsoorzaak nummer één.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Kopenhagen stemt voor legalisering van marihuana  
     
Geplaatst op: 21/11/2011

Als het aan Kopenhagen ligt, dan kan je morgen vrijelijk marihuana bekomen in shops en cafés in de Deense hoofdstad, die gerund worden door de overheid. Een overweldigende meerderheid van het stadsbestuur stemde voor dit voorstel.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Gevaarlijke trend: voor het eerst synthetische drugs bij grenscontroles  
     
Geplaatst op: 21/11/2011

Bij controles de voorbije dagen in de grensregio met Nederland werden zeer hoge percentages verdovende middelen aangetroffen. Dat blijkt uit gedeeltelijke resultaten vrijgegeven door de federale politie.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  België krijgt kinderalcoholklinieken  
     
Geplaatst op: 19/11/2011

Binnen een aantal jaar moeten er in ons land kinderalcoholklinieken bestaan. De Nederlandse kinderarts Nico van der Lely werkt daarvoor samen met het Universitaire Ziekenhuis in Antwerpen (UZA).

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Minder jonge tieners drinken alcohol  
     
Geplaatst op: 18/11/2011

Tijdens het schooljaar 2009-2010 gaf bijna een op de twee jonge tieners aan nog nooit alcohol gedronken te hebben. Dat is een grote vooruitgang in vergelijking met negen jaar eerder, toen slechts twee op de tien twaalf- tot veertienjarigen aangaf nooit een slok wijn of bier gedronken te hebben. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD).

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  "Spuiten en slikken moet kunnen op de VRT"  
     
Geplaatst op: 17/11/2011

In een interview met de website Jongerenzender.com liet de minister van Media, Ingrid Lieten (SP.A), zich ontvallen dat ze geen graten vindt in een programma als Spuiten en slikken op de VRT. Vanaf midden 2012 zendt de openbare omroep op een derde kanaal na 20 uur programma's gericht op jongeren uit.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Cannabisplantages brengen meer op dan politie aanneemt  
     
Geplaatst op: 16/11/2011

Het moet een interessant experiment geweest zijn. Op verzoek van de federale politie zetten Wouter Vanhove en Patrick Van Damme van de vakgroep plantaardige productie aan de Universiteit Gent twee jaar lang een cannabisplantage op. de bedoeling was op wetenschappelijk verantwoorde wijze na te gaan wat de opbrengst van zo’n plantage is.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Reactie op “Romantisch gedweep”, opinie van Bart De Wever op 18 oktober in De Standaard  
     
Geplaatst op: 14/11/2011

Is druggebruik een ziekte? Neen, zegt het gezond verstand. Moet het RIZIV de behandeling van druggebruikers vergoeden? Neen, zou je derhalve denken, het is een vrije keuze. Tenminste, dat schrijft  Bart De Wever in zijn bijdrage “Romantisch gedweep” op 18 oktober.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Vitalsounds zkt: jobstudent input enquêtes  
     
Geplaatst op: 10/11/2011
     
  Niet de natuur, maar de mens zorgt ervoor dat we stoned worden van wiet  
     
Geplaatst op: 03/11/2011

Het DNA van de wietplant bevat duidelijke aanwijzingen dat de mens al eeuwen of zelfs duizenden jaren bezig is cannabisplanten te selecteren op de sterkst verdovende werking.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Binnenkort minimumprijs voor alcohol in Schotland?  
     
Geplaatst op: 02/11/2011

Als eerste regio van Europa wil Schotland een minimumprijs voor alcoholische dranken invoeren. Als moederland van de Schotse whisky tornt Schotland op tegen drankmisbruik. "Voor een luttele pond kan een tiener genoeg alcohol kopen om zichzelf om te brengen", zei Nicola Sturgeon, de Schotse minister van Volksgezondheid, aan de BBC.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Jongeren onwel na eten van spacecake  
     
Geplaatst op: 02/11/2011

BRUSSEL - In een vakantiehuisje in La Bosse, een deelgemeente van het Luikse Lierneux, zijn zaterdagavond zes jonge Vlamingen onwel geworden. Ze hadden met zijn allen spacecake gegeten.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Tiener onder invloed van aanstekergas verdronken  
     
Geplaatst op: 02/11/2011

TURNHOUT - In Turnhout is een 14-jarig meisje overleden nadat ze onder invloed in de vijver rond het kasteel was beland. Het meisje had samen met enkele jongeren een soort aanstekergas gesnoven. Ze werd nog gereanimeerd maar overleed dezelfde nacht nog in het ziekenhuis.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Dagelijks glas wijn doet risico op dementie dalen  
     
Geplaatst op: 28/10/2011

BRUSSEL - Af en toe een glaasje alcohol drinken, vermindert het risico op dementie. Zowel bier, wijn als sterkedrank zijn heilzaam, met een lichte voorkeur voor wijn.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Drugspreventie trekt fairtrade-kaart  
     
Geplaatst op: 20/10/2011

De Sleutel lanceert een lespakket voor 16- en 17-jarigen in het secundair onderwijs, over hoe cokeconsumptie de Zuid-Amerikaanse boeren, het milieu en mensenlevens ruïneert. Met gezondheidsargumenten alleen kom je niet ver, zeggen experts. 'Jongeren wanen zich onsterfelijk.'

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Centrum Sekten waarschuwt voor psychotrope stoffen op de spirituele markt  
     
Geplaatst op: 18/10/2011

Het Informatie- en Adviescentrum inzake Schadelijke Sektarische Organisaties (IACSSO) waarschuwt voor een nieuw fenomeen op de spirituele markt in België: het gebruik van psychotrope stoffen om mensen aan zich te binden. Het centrum kreeg meldingen van de stoffen 'ayahuasca' en 'iboga', die moeten helpen bij de persoonlijke of spirituele middelen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Jeugd valt helemaal voor waterpijp na rookverbod  
     
Geplaatst op: 14/10/2011

Bij Vlaamse jongeren is de waterpijp al jaren erg geliefd, maar de jongste maanden is de populariteit nog toegenomen. Want een versie zonder tabak is niet verboden op café. Een nieuwe campagne moet jongeren wijzen op de gevaren van de waterpijp.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  4-methylamfetamine eist drie levens en leidt tot drie andere intoxicaties in Vlaanderen  
     
Geplaatst op: 11/10/2011

Via het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) werden wij geïnformeerd over enkele zware intoxicaties door het gebruik van amfetamines. De afgelopen maanden leidde het gebruik van 4-methylamfetamine tot drie dodelijke slachtoffers en 3 niet fatale intoxicaties. De feiten speelden zich af in augustus en september in verschillende regio’s in Vlaanderen.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Min-18-jarigen slikken bijna dubbel zoveel rilatine als vijf jaar geleden  
     
Geplaatst op: 11/10/2011

Kinderen en jongeren slikten de voorbije vijf jaar bijna dubbel zoveel Rilatine, de populaire pil bij de behandeling van de gedragsstoornis ADHD. De Tijd verzamelde bij het Riziv de verkoopcijfers in publieke apotheken tussen 2006 en eind 2010.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Paddo's kunnen permanente veranderingen in persoonlijkheid teweeg brengen  
     
Geplaatst op: 07/10/2011

Psilocybe cubensis, vooral bekend als ’magische’ paddo’s hebben de potentie om blijvende veranderingen aan te brengen in iemands persoonlijkheid. Dit is een voorlopige conclusie uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Johns Hopkins onderzoekers en gepubliceerd in de Journal of Psychopharmacology.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Sterke joints worden harddrug in Nederland  
     
Geplaatst op: 06/10/2011

Sterke joints worden in Nederland niet meer beschouwd als softdrugs, maar als harddrugs. Dat zal het Nederlandse kabinet volgens RTL Nieuws vrijdag besluiten.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Pillen zijn dodelijker dan verkeer in VS  
     
Geplaatst op: 05/10/2011

BRUSSEL - Michael Jackson is verre van de enige Amerikaan die stierf aan een overdosis pillen. De Verenigde Staten kampen met een ware epidemie: geneesmiddelen maken meer slachtoffers dan het verkeer.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Coffeeshops Maastricht weren buitenlandse klanten  
     
Geplaatst op: 03/10/2011

Dertien van de veertien Maastrichtse coffeeshops gaan vanaf vandaag met name Franse drugstoeristen weren. Ze zijn niet langer welkom, en dat geldt voor alle buitenlandse wietklanten, behalve Belgen en Duitsers.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Eén Vlaming op zes sterft door drugs, tabak of alcohol  
     
Geplaatst op: 28/09/2011

Elk jaar sterven circa 9.000 Vlamingen aan de gevolgen van drug-, alcohol- of tabakgebruik. Dat komt neer op 17 procent van alle sterfgevallen. De cijfers komen uit een studie van de Gentse criminologen Freya Vander Laenen en Brice De Ruyver, die gisteren werd voorgesteld op een studiedag in Gent en waarvan de resultaten in de Concentrakranten staan.

 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Meer en meer jongeren hebben onveilige seks  
     
Geplaatst op: 26/09/2011

Jongeren hebben steeds meer onveilige seks en ze weten steeds minder over voorbehoedsmiddelen en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Dat blijkt uit een internationale enquête van farmagigant Bayer.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Resultaten onderzoek naar Mephedrone  
     
Geplaatst op: 26/09/2011

Het eerste grote onderzoek onder mephedrone-gebruikers komt uit het Verenigd Koninkrijk en toont aan dat gebruikers de effecten van mephedrone vergelijken met die van MDMA. Weliswaar zou MDMA wel veiliger en prettiger zijn dan mephedrone. Maar soms kiezen ze toch voor Mephedrone vanwege de lage prijs, makkelijke verkrijgbaarheid en omdat het minder 'vervuild' is dan XTC.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Tieners van gescheiden ouders gebruiken dubbel zo vaak drugs  
     
Geplaatst op: 23/09/2011

Vlaamse jongeren met gescheiden ouders gebruiken vaker tabak, alcohol en cannabis. Ongeveer de helft van de 12- tot 18-jarigen vindt dat het tegenwoordig te gemakkelijk gaat om te scheiden.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Europeanen drinken meeste alcohol  
     
Geplaatst op: 22/09/2011

BAKOE - Europeanen zijn de grootste drinkers ter wereld. Jaarlijks neemt een doorsnee inwoner van dit werelddeel 9,42 liter alcohol tot zich.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Synthetische drugs verdringen cocaïne  
     
Geplaatst op: 16/09/2011

WENEN - Synthetische drugs, zoals ecstasy en methamfetamine, hebben cocaïne en heroïne van de tweede plaats gestoten op de lijst van wereldwijd meestgebruikte drugs.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Van wiet word je niet dom  
     
Geplaatst op: 16/09/2011

We weten allemaal hoe wiet werkt in de fictie. Een hit van een waterpijp is al voldoende om een persoon ongecontroleerd te laten lachen en alle remmingen te laten verdwijnen. Zelfs de Blockbuster actie film Transformers 2 liet mensen zien die van normaal naar compleet doorgedraaid ging binnen een minuut na het eten van space cake. Of je dit hilarisch vindt of niet, in de media worden 'potheads' vaak afgeschilderd als lui, werkloos en dom.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Belg drinkt steeds meer bier buiten het café  
     
Geplaatst op: 15/09/2011

Het café blijft de plek bij uitstek om bier te drinken voor de Belgen. Maar terwijl het verbruik daar in dalende lijn is, wordt almaar meer bier elders gedronken. Vooral bier op restaurant is in opmars, zo blijkt uit de jaarlijkse bierbarometer van de Belgische Brouwers.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Ecstasy in Europa komt bijna uitsluitend uit Nederland en België  
     
Geplaatst op: 13/09/2011

Nederland behoudt de twijfelachtige eer de hoofdleverancier van xtc van Europa te zijn, zo staat in een rapport van de Verenigde Naties dat dinsdag bekendgemaakt is. "Middelen uit de xtc-groep komen in de EU nog steeds bijna uitsluitend uit Nederland en België, waarbij Europese landen Nederland het vaakst vermelden als land van herkomst voor xtc."
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Nieuw partygadget kan dodelijk zijn  
     
Geplaatst op: 13/09/2011

Op de Balearen werden de ‘oxy shots’ recent verboden. De machines zijn er al een tijdje populair. In een buisje met een hoeveelheid alcohol laat men sterk zuurstofgas inborrelen, zoals je van plat water bruisend water maakt. Vervolgens plaatst men op het buisje een inhaler en moet de klant inademen. Het gas verdampt tijdens het proces en zo inhaleer je een deel van de alcohol.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  BBC reeks: How drugs work - Cocaine  
     
Geplaatst op: 12/09/2011 Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Koffieverslaving zit in je genen  
     
Geplaatst op: 06/09/2011

De verslaving aan een tas koffie is te wijten aan een gen dat ook een rol speelt bij verslavingen aan bijvoorbeeld morfine en cocaïne. Dat besluit een internationale groep onder leiding van het Erasmus Medisch Centrum in Molecular Psychiatry.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Partydrug GHB helpt bij slaapziekte narcolepsie  
     
Geplaatst op: 06/09/2011

De hallucinaties van patiënten met de slaapziekte narcolepsie worden niet veroorzaakt door een psychose maar door een afwijking in de hersenen. Het is dan ook onjuist om deze patiënten te behandelen met antipsychotica, zoals nog regelmatig gebeurt. Partydrug GHB helpt wel. Dat stelt psychiater Hal Droogleever Fortuyn in zijn proefschrift over de ziekte.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Jongeren lopen meer soa's op tijdens zomervakantie  
     
Geplaatst op: 05/09/2011

Jongeren tussen 18 en 24 jaar lopen tijdens de zomervakantie steeds vaker een seksueel overdraagbare aandoening (soa) op. Dat zegt men bij Sensoa: het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Volgens Boris Cruyssaert, de woordvoerder van Sensoa, hebben jongeren vaak geen condoom bij de hand op vakantie.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Vier rokende tieners op vijf al verslaafd  
     
Geplaatst op: 02/09/2011

Het aantal jongeren dat rookt, is het voorbije jaar lichtjes gedaald. Maar het aantal sigaretten dat ze per dag roken, is wel gestegen. Dat blijkt uit een enquête van de consumentenorganisatie OIVO, die waarschuwt dat de tekenen van verslaving alarmerende proporties aannemen.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Samenstelling van "legal highs"  
     
Geplaatst op: 31/08/2011

Legal highs zijn psycho-actieve stoffen die vrij op het internet kunnen gekocht worden. Hier toe behoort onder andere de synthetische cannabis, waar zoveel rond te doen was in de media een tijdje geleden. Energy Control, een Spaanse organisatie die o.a. drugs-analyses doen, hebben nu een lijst gepubliceerd met de samenstelling van enkele legal highs die zij tussen 2010 en 2011 getest hebben.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Jongere chauffeurs gevoeliger voor alcohol- en drugpreventiecampagne  
     
Geplaatst op: 25/08/2011

Uit de resultaten van de PartyPeer-campagne blijkt dat oudere chauffeurs (in dit geval 22- tot 26-jarigen) vaker meer gedronken hadden dan de jongere chauffeurs tussen 18 en 22 jaar. De oudere chauffeurs minimaliseren of negeren de risico’s van alcohol en drugs achter het stuur en de informatieve campagne heeft geen effect op hun rijgedrag. Maar het aandeel chauffeurs dat positief blies, daalde naarmate men meer passagiers meenam. Opvallend is ook dat chauffeurs met een diploma middelbaar onderwijs vaker hun gedrag aanpasten dan chauffeurs die hoger opgeleid waren.
 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  PMMA aangetroffen in verschillende legal highs en xtc-pillen  
     
Geplaatst op: 24/08/2011 In Spanje werd in Red Doves - een als legal high verkocht middel - een zorgwekkend mengsel van substanties geanalyseerd. De licht roze tablet (zie foto) bevatte naast twee research chemicals (Fluoramphetamin/4-FA) en Methylenedioxy-alpha pyrrolidinopropiophenone/MDPPP), ook Para-Metoxymethamphetamin (PMMA).
Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Griekse overheid overweegt decriminalisatie van drugs  
     
Geplaatst op: 22/08/2011 De Griekse overheid is aan het overwegen om het bezit van drugs te decriminaliseren. Minister van Justitie Miltadis Papioannou diende een wetsvoorstel hierover in bij het parlement. Onder het voorstel zou drugbezit worden gedecriminaliseerd zolang het druggebruik geen invloed heeft op anderen.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Peru schort uitroeiing van cocavelden tijdelijk op  
     
Geplaatst op: 21/08/2011 Er zetelt een nieuwe regering in Lima en president Humala heeft aangekondigd om de geleverde inspanningen, die een eind zouden moeten maken aan de illegale coca-teelt, te evalueren. Het is de visie van Humala dat kleinere cocatelers niet langer moeten worden gecriminaliseerd.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Als de alcohol is in de man, is het inschattingsvermogen in de kan  
     
Geplaatst op: 19/08/2011 Klopt, dit is bijna geen nieuws te noemen, maar het mag dan misschien wel verbazen dat onderzoekers nieuwe zaken hebben ontdekt die aantonen dat alcohol ons dom maakt. Zo blijkt dat jouw vodka-Red Bull of Irish Coffee gevaarlijker is dan je denkt.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Dealer met 400 xtc-pillen opgepakt op The Qontinent  
     
Geplaatst op: 17/08/2011 WACHTEBEKE - Op het dancefestival The Qontinent in Wachtebeke werd zondagnamiddag een 22-jarige Nederlander met 400 xtc-pillen opgepakt. Het parket van Gent vroeg maandag zijn aanhouding.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Antwerpen koploper cocaïnegebruik in Europa  
     
Geplaatst op: 17/08/2011 ANTWERPEN - Het afvalwater van de stad Antwerpen bevat de hoogste concentratie cocaïne van heel Europa, zo blijkt uit een onderzoek in 21 grootsteden dat dit najaar wordt bekendgemaakt. Volgens de onderzoekers wordt in geen enkele andere Europese stad zoveel cocaïne gebruikt. Dat berichtte Gazet van Antwerpen zaterdag.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Zeven mythes over koffie  
     
Geplaatst op: 12/08/2011 Een tasje koffie maakt je wakker en helpt tegen de ochtendzorgen, maar wist je dat er nog heel wat mythes bestaan over ons dagelijks bakje troost?
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Amy Winehouse en Bin Laden krikken verkoop drugs op  
     
Geplaatst op: 11/08/2011 Een bende Braziliaanse drugssmokkelaars gebruikt foto's van Amy Winehouse en Osama bin Laden om de verkoop van zakken cocaïne te verhogen. Dit heeft de Braziliaanse politie ontdekt. De transparante plastic zakken zijn voorzien van foto's van de 27-jarige zangeres en de oud-leider van Al-Qaeda.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Dealers versnijden cocaïne met levamisol  
     
Geplaatst op: 09/08/2011 Eind juni werd in de Nederlandse media de melding gedaan van cocaïne die op grote schaal zou vermengd zijn met een stof die bij drugsgebruikers een afstervende huid kan veroorzaken. In Amerika zijn al de eerste slachtoffers opgenomen met rottende oren en neuzen. Ook in Nederland is al een gebruiker ziek geworden van deze vervuilde cocaïne.
Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Gedrogeerde kangoeroes vernielen oogst  
     
Geplaatst op: 05/08/2011 SYDNEY - Op het Australische eiland Tasmanië zijn gedrogeerde wallabies betrapt die graancirkels maken. De kleine kangoeroes dringen de papavervelden binnen, eten daar van de planten tot ze high zijn en hoppen daarna rond in de velden.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Enkel nog Belgen en Duitsers welkom in coffeeshops Maastricht  
     
Geplaatst op: 05/08/2011 De Maastrichtse coffeeshops willen de overlast door drugstoeristen met gemiddeld 20% terugdringen. Zij doen dat door binnenkort alleen nog Nederlanders, Belgen en Duitsers in de coffeeshops toe te laten. Dat maakte voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht VOCM bekend. De gemeente liet in een reactie weten niet achter het plan te staan.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  De positieve effecten van XTC  
     
Geplaatst op: 04/08/2011 Prof. dr. Jan Ramaekers en dr. Kim Kuypers, verbonden aan de Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN), hebben een NWO-beurs in de wacht gesleept. Hiermee gaan ze onderzoek doen naar de positieve effecten van Ecstasy (XTC), om zo herhaaldelijk drugsgebruik beter te begrijpen. Daarbij richten ze zich op de neurobiologische mechanismen die ten grondslag liggen aan de positieve gedragseffecten die optreden na het innemen van XTC.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Eén op zeven misdrijven gevolg van drugsgebruik  
     
Geplaatst op: 04/08/2011 Bij één op de zeven overvallen, diefstallen en verkrachtingen zijn er drugs in het spel. Dat blijkt uit een onderzoek dat criminoloog Brice De Ruyver uitvoerde in opdracht van de overheid. ‘Hoog tijd om dat nauwkeurig te registreren', is de aanbeveling van het onderzoek. Maar daar komt niets van in huis.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Australische experts pleiten voor verhogen minimumleeftijd alcohol  
     
Geplaatst op: 28/07/2011 De minimumleeftijd om alcohol te mogen drinken zou moeten verhoogd worden naar 20 of 21 jaar, pleit een groep van 75 Australische gezondheidsexperts. Eén van de redenen is dat het brein op 18-jarige leeftijd nog niet volwassen genoeg is, zegt de Clinical Senate van de Australische staat Western Australia. De vereniging wil de minimumleeftijd verhogen om het vele alcoholmisbruik in te dijken, en de impact daarvan op de gezondheidszorg en jonge levens te beperken.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Nieuwe drug ice hasj duikt in ons land op  
     
Geplaatst op: 25/07/2011 Bij een huiszoeking begin deze maand in Bornem is ice hasj aangetroffen, een drug die drie tot vier keer sterker is dan gewone wiet.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  14-jarige gefilmd terwijl hij aanstekergas snuift  
     
Geplaatst op: 25/07/2011 KORTRIJK - Op Youtube is een merkwaardig filmpje opgedoken over een 14-jarige jongen uit Kortrijk die in een park lurkt aan een joint en aanstekergas zit te snuiven. Dat laatste is levensgevaarlijk. 'Onze buurman vertelde ons over het filmpje. We hebben Quinten huisarrest gegeven en de politie erbij gehaald', reageert vader Thierry ontzet.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Er komen 16 nieuwe ilegale drugs bij  
     
Geplaatst op: 11/07/2011 In 2010 werden in Europa 41 nieuwe synthetische drugs ontdekt. Een speekseltest ontwikkelen om deze synthetische drugs op te sporen is niet mogelijk en zal wellicht nooit mogelijk zijn. Wel worden binnenkort 16 nieuwe drugs, die nu nog vrij te koop zijn, strafbaar. Dat zegde minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) zopas in de Kamer aan Kristien Van Vaerenbergh (N-VA).
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Chips hebben gelijkaardig effect als marihuana  
     
Geplaatst op: 08/07/2011 Vettig voedsel, zoals chips of frieten, heeft een gelijkaardig effect op het menselijke lichaam als marihuana. Dat staat te lezen in een recent onderzoek van de universiteit van Californië.  Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Handelaren versnijden cocaïne met levamisol  
     
Geplaatst op: 04/07/2011 Cocaïne wordt op grote schaal vermengd met een stof die bij drugsgebruikers een afstervende huid kan veroorzaken. In Amerika zijn al de eerste slachtoffers opgenomen met rottende oren en neuzen. Ook in Nederland is al een gebruiker ziek geworden van deze vervuilde cocaïne.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Coffeeshops mogen buitenlanders weren  
     
Geplaatst op: 04/07/2011 Voor alle duidelijkheid: de fel bediscussieerde wietpas is nog steeds geen realiteit. De rechtse rakkers in Nederland proberen dit kost wat kost in te voeren, terwijl de linkse policiti dit proberen te counteren. Dus, duidelijkheid hieromtrent is er nog niet. Wel is er nu vorige week een uitspraak gekomen door de Raad van State in Nederland dat toelaat dat buitenlanders die voor overlast zorgen kunnen worden geweerd.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  België paradijs voor handel ‘legale drugs'. Internationale drugdealers profiteren van lacune in Belgische wetgeving  
     
Geplaatst op: 29/06/2011 Eén van de grootste handelaars in synthetische drugs van Europa opereert vanuit België. De federale politie kon zijn distributiecentrum ontmantelen, maar moest alle verdachten weer vrijlaten. De nieuwe drugs zijn officieel niet verboden. Europol waarschuwt wel dat de markt overspoeld wordt door zulke ‘legal highs'. "We staan machteloos", klinkt het bij politie en parket.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  "Ik ben de wet altijd een stap voor" Belgian Designer Drugs: De Standaard sprak met een dealer  
     
Geplaatst op: 29/06/2011 'Mijn spul is krachtiger dan cocaïne, sterker dan ecstasy en volkomen legaal', zo prijst Steve zijn witte poeders en pillen aan. In zijn labo's maakt hij nieuwe varianten op harddrugs die hij via internet verkoopt. 'Ik voorspel zeer lucratieve tijden. De zomer van 2011 wordt het Woodstock van de 21ste eeuw.'
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Belg drinkt nog slechts 78 liter bier per jaar  
     
Geplaatst op: 29/06/2011 De Belgische bierconsumptie is in 2010 opnieuw gedaald. Gemiddeld dronk de Belg nog 78 liter bier. Dat is 2,8 procent minder dan in 2009. Dat blijkt uit het jaarverslag van de unie van Belgische brouwers.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Vanaf nu advies over seks en relaties op je smartphone  
     
Geplaatst op: 28/06/2011 Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, lanceert een mobiele versie van allesoverseks.be. Jongeren tussen 15 en 25 jaar kunnen hierop overal en altijd een antwoord zoeken op hun vragen over seks en relaties.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Speekseltests zijn bijna op  
     
Geplaatst op: 24/06/2011 De met veel poeha aangekondigde speekseltests zijn bijna allemaal op. Een nieuwe voorraad kan pas na de zomer geleverd worden.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Cocaïneverslaving gelinkt aan afwijkingen in de hersenen  
     
Geplaatst op: 24/06/2011 Verslaving aan coke leidt tot afwijkingen in de grijze stof in sleutelgebieden in het brein. Daardoor worden geheugen en aandacht aangetast. Onderzoekers van de University of Cambridge hebben significante afwijkingen aangetroffen in de hersenen van cocaïneverslaafden. Hersenscans lieten zien dat er een dramatische afname van de grijze stof was in de zogenoemde frontaalkwabben van de gebruikers. Dat tastte weer sleutelfuncties aan als het beslissen, het geheugen en de aandacht.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Eerste Belgische online smartshop  
     
Geplaatst op: 23/06/2011

Het is zover: ook in België is de eerste online smartshop, waar onder andere legal highs worden aangeboden, van start gegaan. Op het Nieuwsblad verscheen vandaag hier een artikel rond. Het gaat om een klassieke tweestrijd tussen overheid en de ondernemer van deze smartshop: de eerste wil het kost wat kost verbieden, ook al staan de meeste producten niet op de lijst van illegale producten. De tweede is er heilig van overtuigd dat alle producten volledig te vertrouwen zijn. Onze raad is: wees hier toch heel erg voorzichtig mee wanneer je deze producten wil gebruiken. Er bestaat hier nog niet veel informatie over en kan in het slechtste geval wel degelijk fout aflopen. De rest van het artikel kan je hieronder lezen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  "Geen druppel drank voor jonge chauffeurs"  
     
Geplaatst op: 22/06/2011 Het staat nog niet vast, maar de commissie Transport van het Europees Parlement heeft een ganse resem maatregelen op tafel liggen om het verkeer veiliger te maken. Al dan niet gepaard met discriminatie tegenover bepaalde leeftijdsgroepen.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Simpele oneliners staan efficiënt drugsbeleid in de weg  
     
Geplaatst op: 14/06/2011 Als we een maatschappelijk en politiek debat over de strijd tegen drugs willen aanzwengelen, dan moeten een paar dooddoeners dringend de wereld uit, zegt Tom Decorte, professor criminologie aan de Universiteit Gent en directeur van het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD).
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Can I get high legally?  
     
Geplaatst op: 07/06/2011 BBC documentaire over de aan populariteit winnende 'legal highs'. Deze zouden dezelfde effecten hebben als cocaïne, cannabis of XTC, en zijn te koop via het internet en gespecialiseerde winkels.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Kofi Annan pleit voor legalisering van softdrugs  
     
Geplaatst op: 03/06/2011 "De oorlog tegen drugs is volledig aan het mislukken", zegt een panel van voormalige wereldleiders en politici, onder wie de vorige VN-secretaris-generaal Kofi Annan. De studiegroep pleit daarom voor de wereldwijde legalisering van marihuana.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Turn on, tune in, drop out: Timothy Leary 15 jaar dood  
     
Geplaatst op: 31/05/2011 Vandaag vijftien jaar geleden vertrok de Amerikaanse schrijver, psycholoog en psychedelicakenner Timothy Leary op een eeuwigdurende lsd-trip. Leary was een fervent voorvechter van het therapeutisch gebruik van LSD en psilocybine. Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Vandeurzen lanceert preventiecampagne tegen gehoorschade bij jongeren  
     
Geplaatst op: 27/05/2011 Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft vandaag een nieuwe preventiecampagne tegen gehoorschade bij jongeren gelanceerd. Jongeren zijn zich te weinig bewust van de gevolgen van te luide muziek en meer en meer Vlaamse jongeren hebben daardoor af te rekenen met toenemend gehoorverlies. Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Bob krijgt strandstoel  
     
Geplaatst op: 25/05/2011 Wie deze zomer in een strandstoel met het Bob-logo gaat zitten, kan maar beter van de alcohol afblijven, want controleurs kunnen elk moment een ademtest afnemen. Maar wie nuchter blijkt, wint de strandstoel!
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Waarschuwingen op alcoholverpakking  
     
Geplaatst op: 23/05/2011 Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) denkt na over het vermelden van de standaardeenheden alcohol (SE) op de verpakking van een bepaald product. Een standaardhoeveelheid bedraagt 10 gram en komt ongeveer overeen met een glas gewoon bier of een glas wijn. Een Belgisch streekbier kan al snel twee standaardeenheden bedragen, heel wat meer dus dan een gewoon pintje. Met de vermelding van de standaardeenheden wil Vandeurzen consumenten beter informeren voor ze in de auto kruipen.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Drieduizend studenten nemen elke dag een peppilletje  
     
Geplaatst op: 20/05/2011 Stimulerende middelen worden, zeker in de blok- en examenperiode, steeds populairder in studentenkringen. Eén op de 24 studenten (4,3 procent) geeft toe het voorbije jaar stimulerende geneesmiddelen te hebben gebruikt, zeker in de examenperiode.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Jongeren roken meer en vroeger joints  
     
Geplaatst op: 20/05/2011 Jongeren roken steeds vroeger en steeds meer cannabis, zo blijkt uit een studie van onderzoekscentrum OIVO. Eén op de vier 12- tot 17-jarigen heeft al ooit een joint gerookt. Jongeren komen gemiddeld op hun veertiende voor het eerst in contact met wiet. De gebruikers steken gemiddeld tien joints per week op, zo blijkt. Dat is dubbel zoveel als in 2007.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Bingedrinken tast geheugen aan  
     
Geplaatst op: 19/05/2011 Onderzoekers aan de universiteit van Santiago de Compostela onderzochten 122 universiteitsstudenten tussen 18 en 20 jaar. De ene helft ging regelmatig bingedrinken, de andere helft deed dat niet. Bingedrinken betekent dat vrouwen in twee uur minstens vier glazen alcohol drinken, voor mannen is dat minstens zes glazen.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  VAD lanceert campagne 'Begin niet te vroeg'  
     
Geplaatst op: 19/05/2011 "Geen alcohol onder de zestien, geen sterkedrank onder de achttien", zo luidt de boodschap achter de nieuwe federale campagne rond alcoholpreventie die vandaag start. Jongeren zijn immers gevoeliger voor de effecten en kunnen er minder goed mee omgaan. Dat meldt VAD, de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Cocaïnemarkt in Europa bijna zo groot als die in VS  
     
Geplaatst op: 17/05/2011 De cocaïnemarkt in Europa is in volle expansie en is bijna zo groot geworden als die in de VS: 33 miljard tegenover 37 miljard dollar. Die cijfers heeft Joeri Fedotov, het hoofd van de VN-organisatie tegen drugs en misdaad ONUDC, vorige week meegedeeld in Parijs.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Gevaarlijke lading 2C-E in omloop  
     
Geplaatst op: 16/05/2011 In de V.S. zijn in een periode van 3 maanden 19 mensen opgenomen in het hospitaal, en 2 mensen gestorven na de inname van de research chemical 2C-E
Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Europa in recordtempo overspoeld door nieuwe drugs  
     
Geplaatst op: 12/05/2011 De Europese markt wordt "aan een nooit geziene snelheid" overspoeld door nieuwe drugs, waarschuwen het Europese waarnemingscentrum voor drugs en toxicomanie en Europol.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Sterk gedoseerde cocaïne opgedoken!  
     
Geplaatst op: 06/05/2011 Wegens de ineenstorting van de prijs voor cocaïne wordt het product niet meer versneden met andere producten die normaal wel worden toegevoegd. Vandaar dat er meer en meer cocaïne opduikt die te puur is voor gebruik, wat voor een overdosis kan zorgen. Op 5 mei kwam na analyse de verbijsterende vaststelling dat de in beslag genomen cocaïne voor 95,5% puur was. 

 De signalen van een overdosis zijn de volgende:
  • Hyperactiviteit: een overdreven opwindend gevoel dat zelfs kan gaan tot epilepsie-aanvallen of stuiptrekkingen;
  • Angst: mentale verwarring (verlies van ruimte en tijd), delirium;
  • Hartritme-stoornissen, in extremis hartaanval of congestief hartfalen (acuut longoedeem dat zich vertaalt in rooskleurig schuim rond de lippen)
  •  Wat te doen als bovenstaande signalen voorvallen? Zie hieronder!
Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Goede muziek heeft zelfde effect als drugs  
     
Geplaatst op: 05/05/2011 De hersenen reageren op dezelfde manier op goede muziek als op drugs of lekker eten, zeggen Canadese wetenschappers.

Muziek verzacht de zeden, wordt wel eens gezegd. Luisteren naar je favoriete muziek kan inderdaad tot intense genotgevoelens leiden. Dat hebben wetenschappers van de McGill University in Canada aangetoond in een studie die in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience verscheen.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Provincie West-Vlaanderen zet offensief in tegen gehoorschade  
     
Geplaatst op: 02/05/2011 Gehoorschade komt als maar vaker in de media. En terecht ook. Eenmaal je schade oploopt is de schade onomkeerbaar en kan je dus nooit meer naar de oorspronkelijke toestand terug. Ook de provincie neemt enkele iniatieven om de jongeren bewust te maken hiervan.

Ook Vitalsounds en Spiritek blijven gans het jaar door en dus ook deze zomer gratis oordopjes uitdelen op de infostand. Via de partylist kunt u zien waar en wanneer ze aanwezig zijn met hun infostand.
Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Psilocybine zorgt voor verminderde bloedstroom hersenen  
     
Geplaatst op: 28/04/2011 Liefhebbers van psychedelica, met name van paddo's, omschrijven hun ervaringen vaak als geestverruimend. Het zal sommigen van hen dan wellicht verbazen dat het actieve bestanddeel in deze paddenstoelen, psilocybine, de bloedtoevoer en het aantal verbindingen naar belangrijke delen van de hersenen juist doet afnemen.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Vitalsounds reageert op Joerie Osaer - Waar het project Vitalsounds écht voor staat  
     
Geplaatst op: 26/04/2011 Op 30 maart publiceerde het Nieuwsblad een artikel  onder de titel: “briefschrijver Joeri Osaer stapt in LDD-bestuur”. Daarin doet de heer Osaer een aantal foutieve uitspraken over het Oostendse drugbeleid en de rol van Vitalsounds daarin. Naar aanleiding hiervan voelen we ons bij Vitalsounds genoodzaakt om te reageren en enkele uitspraken van de heer Osaer te verbeteren. Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Meer Belgen halen cannabis in Breda  
     
Geplaatst op: 21/04/2011 De sluiting van de coffeeshops in Roosendaal en Bergen op Zoom heeft tot serieuze stijging van klanten in Breda gezorgd.

De shops krijgen daar nu 3 keer zoveel Belgen en dubbel zoveel Fransen over de vloer. De stijging van Nederlandse bezoekers zou maar 15 % bedragen.

Voorlopig blijken de bezoekers niet voor meer overlast te zorgen. Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  'Stop met cocaïne en we geven je geld'  
     
Geplaatst op: 20/04/2011 GENT/RONSE - Het afgelopen jaar hebben een twintigtal cocaïneverslaafden in het Gentse centrum De Kiem een ophefmakende therapie gevolgd om van hun verslaving af te geraken. Een half jaar lang werd twee tot drie keer per week een speekseltest afgenomen. Waren ze clean, dan kregen ze daar telkens een financiële beloning voor. 'Door die methode ben ik definitief afgekickt van de witte rommel.' Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Nazi's slikten 200 miljoen dosissen Chrystal Meth  
     
Geplaatst op: 15/04/2011 Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben Duitse soldaten maar liefst 200 miljoen pillen ‘Pervitin’ geslikt, een drug die nu bekend staat als Chrystal Meth.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Nieuwe Ierse wet zou tweede golf van 'legal highs' moeten counteren  
     
Geplaatst op: 15/04/2011 Het Iers ministerie van Volksgezondheid heeft een wettekst uitgetekend om een nieuwe golf van "head shop" drugs - die de Ierse markt treffen - buiten de wet te stellen. [Engelstalig artikel] Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Xtc veroorzaakt aantoonbare hersenschade  
     
Geplaatst op: 12/04/2011 Mensen die langdurig xtc gebruiken, lopen waarschijnlijk een aanzienlijk risico op blijvende hersenschade. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het AMC en VUmc in Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Geen alcohol voor minderjarigen  
     
Geplaatst op: 11/04/2011 LEUVEN - De lokale politie van Leuven organiseert, tot grote tevredenheid van de horeca, deze week enkele acties in het raam van de strijd tegen alcoholgebruik en -misbruik door minderjarigen. Tijdens de controle werden al zes pv's uitgeschreven. Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Alcohol veroorzaakt kanker  
     
Geplaatst op: 08/04/2011 OXFORD -  Het drinken van bier zorgt voor een grotere kans op kanker. Zelfs het drinken van één biertje per dag, of wanneer je al een tijd gestopt bent met drinken, vormt een verhoogd risico op de gevaarlijke ziekte. Althans, dat wijst een nieuw onderzoek van de Universiteit in Oxford uit. Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Eén op drie speekseltests positief  
     
Geplaatst op: 06/04/2011 Eén op de drie bestuurders die sinds 1 oktober van vorig jaar werden onderwerpen aan een speekseltest, is positief. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste vijf maanden waarin de speekseltest werd gebruikt.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Polen staat drugs voor eigen gebruik toe  
     
Geplaatst op: 04/04/2011 Polen liberaliseert de drugswetgeving. De inwoners worden niet langer bestraft als ze worden betrapt met kleine hoeveelheden voor eigen gebruik, net als in ons land. Verslaafden kunnen een straf ontlopen als ze vrijwillig instemmen met een ontwenningskuur.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Opnieuw twee doden door gevaarlijke XTC-pillen in Nederland  
     
Geplaatst op: 01/04/2011 Sinds enkele maanden zijn er XTC-pillen op de markt met hoge doseringen MDMA. Ook worden er bij de testcentra van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut de laatste tijd steeds vaker pillen aangetroffen met hoge doseringen PMMA. Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Minder drugs in uitgaansleven  
     
Geplaatst op: 28/03/2011 Het gebruik van illegale drugs in het uitgaansleven kent een voorzichtige daling. Xtc en speed zijn een stuk minder populair geworden bij fuifnummers en er wordt ook iets minder naar cannabis gegrepen. Toch hamert de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) op de blijvende noodzaak van preventie, want het uitgaansleven in Vlaanderen blijft verbonden met een hoog druggebruik. Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Ook synthetische cannabis wordt verboden  
     
Geplaatst op: 16/03/2011

Er wordt aan een koninklijk besluit gewerkt om ook synthetische cannabis te verbieden. Dat kondigde minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx woensdag in de Kamercommissie Volksgezondheid aan, in antwoord op een vraag van Tanguy Veys. 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Waarschuwing XTC  
     
Geplaatst op: 15/03/2011

Bepaalde pillen bevatten een gevaarlijke dosering PMMA en worden verkocht als XTC.
 

Slik in géén geval deze pillen!!!


PMMA kan bij een iets te hoge dosis leiden tot oververhitting, bewusteloosheid en in het ergste geval de dood.

Extra risico: naast deze PMMA-pillen zijn er ook nog zeer hooggedoseerde XTC pillen in omloop.

Het slikken van meer dan één van deze PMMA pillen of de combinatie van PMMA met XTC of andere drugs is levensgevaarlijk!

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  België draaischijf synthetische drugs?  
     
Geplaatst op: 10/03/2011

Onlangs is in ons land de eerste loods opgedoekt waar op grote schaal synthetische cannabis of spice werd geproduceerd. Wekelijks goed voor 600 kilogram of 200.000 dosissen. “Synthetische cannabinoïden zijn structureel niet verwant aan de klassieke cannabis”, zegt Nele Samyn van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. “Maar ze veroorzaken wél dezelfde high in de hersenen. Toch zijn ze wettelijk niet verboden.”

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Experimenteerden onze voorouders 6.000 jaar geleden al met paddo's?  
     
Geplaatst op: 07/03/2011

Europeanen gebruikten mogelijk 6.000 jaar geleden al paddo's voor hun religieuze rituelen. Dat suggereert een muurschildering in Spanje waarop hallucinogene paddestoelen te zien zijn. Het gaat om het oudste bewijs van hun gebruik in Europa, bericht het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist op zijn website.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  VN waarschuwen voor nieuwe drugs  
     
Geplaatst op: 04/03/2011

(Novum/AP) - Designer drugs, partydrugs die op het eerste gezicht veilig lijken te zijn, omdat ze niet onder een verbod vallen, worden in steeds grotere hoeveelheden geproduceerd, vaak met behulp van instructies op het internet. Daarvoor heeft het International Narcotics Control Board (INCB) van de Verenigde Naties in een woensdag verschenen rapport gewaarschuwd.

 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Tieners fuiven op sterkedrank  
     
Geplaatst op: 28/02/2011

Op bijna de helft van de plaatselijke fuiven wordt toch sterkedrank aan tieners geschonken. Hier iets aan doen wordt de prioriteit voor Volksgezondheid.

BRUSSEL -  Jonge meisjes van 13-14 jaar die stomdronken en schaars gekleed rondlopen op fuiven georganiseerd door de plaatselijke jeugdverenigingen. Voor de controleurs van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid is het niet uitzonderlijk dat ze dat aantreffen. Sinds januari 2010 zijn zij belast met de controle of het alcoholverbod voor min 16-jarigen en het sterkedrankverbod voor min 18-jarigen wel wordt nageleefd. Ze kwamen tot de vaststelling dat dat nog heel vaak niet gebeurt.

‘Het grootste probleem situeert zich bij de plaatselijke fuiven die georganiseerd worden door jeugdverenigingen', zegt Paul Van Den Meerssche, hoofd van de controledienst van de FOD Volksgezondheid.

‘Van de 64 plaatselijke fuiven die gecontroleerd werden, waren er 29 of 45 procent, niet in orde. De controles legden een aantal pijnpunten bloot. De verkopers op dergelijke fuiven zijn vaak zelf nog geen 18 jaar. Ze weten niet of ze aan de kopers mogen vragen om hun leeftijd te bewijzen. En bovendien is er een autoriteitsprobleem: iemand van 16 jaar die aan een 17-jarige moet verbieden om sterkedrank te drinken.'

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  XTC-gebruik alleen schaadt de hersenen niet  
     
Geplaatst op: 22/02/2011

Alcohol en een gebrek aan slaap beschadigen de hersenen meer dan XTC-gebruik alleen, zo beweren Amerikaanse wetenschappers in het medisch tijdschrift Addiction. "Veel vroegere studies maakten conclusies op basis van onvolledig onderzoek en overdreven fel de gevaren van de drug", meldt The Observer.

 Er is geen bewijs dat XTC-gebruik hersenschade toebrengt, aldus een Amerikaans onderzoeksteam onder leiding van professor John Halpern van de Harvard Medical School. De Amerikaanse overheid spendeerde 1,8 miljoen dollar om uit te zoeken of de designerdrug nu wel of niet schadelijk is voor de hersenen.

Gedragsstoornissen op lange termijn

Algemeen wordt aangekomen dat door de inname van XTC het centraal zenuwstelsel van de gebruikers beschadigd raakt, waardoor die geheugenverlies riskeren of een aantasting van hun verstandelijk vermogen en waarbij er op lange termijn gedragsstoornissen kunnen optreden.

Weinig slaap en vochtverlies

"Die studies werden uitgevoerd op een veel te kleine gebruikersgroep en er werd geen vergelijking gemaakt met niet-gebruikers, die wel eenzelfde levensstijl hadden van nachtelijk feesten met weinig slaap en veel vochtverlies. Want het zijn net die factoren die de hersenen beschadigen. Daarnaast hielden vroegere studies er geen rekening mee dat XTC-gebruikers andere drugs of alcohol gebruikten die hun hersenen kunnen beschadigen."

Halpern deed dat wel, van de 1.500 potentiële kandidaten hield hij 52 gebruikers over en die vergeleek hij met een controlegroep van 59 niet-gebruikers met eenzelfde levensstijl.

Let op kwaliteit

De onderzoekers waarschuwen wel voor de kwaliteit van XTC, waarbij illegale labo's dikwijls grondstoffen gebruiken die wel schadelijke neveneffecten kunnen veroorzaken.

XTC of Methylenedioxymethamphetamine (MDMA) maakt vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw opmars in het dance-circuit. Een gevoel van euforie, verbondenheid met anderen en verminderde angst- of depressiegevoelens zijn de belangrijkste ervaringen na inname.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Speekseltests voor drugs in het verkeer bijna op  
     
Geplaatst op: 21/02/2011

Het ziet er naar uit dat de politie voorlopig zal moeten stoppen met het afnemen van drugstests bij automobilisten. De eerste voorraad van 18.000 speekseltests is immers bijna opgebruikt, zo heeft vtm vanavond in "Het Nieuws" gemeld. Nieuwe bestellingen zouden pas in september kunnen.

De speekseltest werd vorig jaar in oktober ingevoerd. Sindsdien hoeft de politie autobestuurders niet meer aan een urinetest te onderwerpen om te controleren of ze drugs hebben gebruikt. Maar in de meeste politiezones zijn de testsetjes nu al bijna op.

Nieuwe sets bestellen kan voorlopig niet, want er is geen geld meer, aldus vtm. De federale overheidsdienst Justitie wil graag extra geld uit het Fonds voor Verkeersveiligheid, maar dat is volgens de commerciële televisiezender niet zo eenvoudig. Het kan tot na de zomer duren vooraleer een nieuwe lading speekseltests kan worden besteld.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Gezocht: personen die feestjes afschuimen in de elektronische muziekscene  
     
Geplaatst op: 15/02/2011

Sinds 2003 doet Partywise onderzoek in het uitgaansleven over de manier waarop jongeren uitgaan en over alcohol- en druggebruik onder uitgaanders. In 2011 willen we enkele specifieke partyscenes beter leren kennen. Je deelname zou ons heel erg helpen om een goed beeld te krijgen van de Techno/minimal/house scene en de manier waarop deze door uitgaanders beleefd wordt.

We organiseren focusgroepen: dit zijn discussiegroepen van 6 à  8 mensen die geleid worden door een moderator, waarin een aantal open vragen worden gesteld over bepaalde onderwerpen. Zo'n discussie duurt ongeveer 1 à  2 uur.
In deze focusgroepen zullen we het hebben over je positieve en negatieve ervaringen met het uitgaan in deze scene, wat voor jou belangrijk is in deze scene en hoe je het alcohol- en druggebruik in deze scene ervaart. Je hoeft hierbij niet over je eigen eventuele gebruik te spreken.
De verwerking van de onderzoeksresultaten gebeurt volledig anoniem.

Praktisch

  • De focusgroep voor de harddance scene is op 22/2 in Leuven (CGG). Voor techno-electro-minimal-house kan je kiezen uit 21/2 in Gent (Vooruit) en 15/3 in Brussel (Partywise kantoren). Telkens van 20-22u.
  • Je verplaatsingsonkosten worden vergoed.
  • Je krijgt een vergoeding ter waarde van 20euro.

Zin om deel te nemen aan het onderzoek?

Mail je naam, e-mail adres en/of telefoonnummer naar Mieke.autrique@vad.be
Stuur deze mail gerust verder door naar al je vrienden en kennissen.

Meer info? Mieke.autrique@vad.be of 02/4230336

  

 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  “Verbod op Mephedrone doet mogelijk meer kwaad dan goed”  
     
Geplaatst op: 14/02/2011

Uit onderzoek, uitgevoerd door het Britse Independent Scietific Committee on Drugs, blijkt dat het verbod op de designer-drug Mephedrone (Rush, Meow Meow) er niet voor gezorgd heeft dat er minder aanbod is.

Volgens een gebruikersenquête blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden geen verschil merkt in het aanbod van Mephedrone sinds het verbod in april 2010. Vele gebruikers hebben voor het verbod een grote voorraad ingeslaan. Ook de invoer van Mephedrone uit het buitenland valt moeilijk tegen te houden.

Een ander opvallend onderzoeksresultaat, is dat 44% van de ondervraagden verklaren dat ze door het verbod op Mephedrone vaker naar zwaardere partydrugs, zoals XTC, grijpen.


Professor David Nutt, specialist in psychofarmacologie, bekritiseert de aanpak van de Britse overheid. Hij waarschuwt dat als de overheid blindelings elke nieuwe drugs gaat verbieden, er telkens nieuwe stoffen op de markt zullen komen die nog giftiger zijn dan hun voorgangers.


Bron: The Telegraph, 14 februari 2011
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/law-and-order/8320316/Ban-on-miaow-miaow-may-have-done-harm-rather-than-good-report-suggests.html 


 

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Hooggedoseerde XTC-tabletten  
     
Geplaatst op: 03/02/2011

Het WIV (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid) meldt dat eind november 2010 in de regio Hasselt verschillende types XTC-tabletten inbeslaggenomen werden. Uit de analyseresultaten van 26 januari 2011 (labo NICC) blijkt dat deze allemaal verhoogde dosissen MDMA bevatten, en dus een extra gevaar inhouden voor de gebruikers. Het is op dit moment niet duidelijk of deze tabletten daadwerkelijk verhandeld werden in België, dan wel door gebruikers zelf uit het buitenland werden meegebracht.

Het gaat om volgende tabletten (zie ook bijlagen voor foto’s):
(1) witte tabletten met “Fast Forward”-logo, zonder breuklijn aan de andere zijde.
Diameter: 8,1 mm; gemiddelde dikte: 5,2 mm; gemiddeld gewicht: 316 mg
191 mg MDMA (base) per tablet.

(2) oranje tabletten met aan een zijde het symbool voor “Power ON/OFF” en een breuklijn aan de andere zijde. Gemiddelde diameter: 8,1 mm; gemiddelde dikte: 5,6 mm; gemiddeld gewicht: 341 mg. 175 mg tot 198 mg MDMA (base) per tablet.

(3) groene tablet met olifantlogo en een breuklijn aan de andere zijde.
Diameter: 8,1 mm; dikte: 5,3 mm; gewicht: 324 mg
163 mg MDMA (base) per tablet.

Volgens het DIMS (Drugs Infomormatie en Monitoring Systeem in Nederland) zijn XTC-pillen momenteel erg hoog gedosseerd. De gemiddelde dosis MDMA in XTC-pillen lag jarenlang rond de 80 mg. Momenteel bevat een kwart van de pillen een dosis van boven de 140 mg.

Het DIMS maant XTC-gebruikers dan ook aan tot voorzichtigheid. Welke dosis een consument precies kan hebben, hangt onder meer af van zijn gewicht en de mate waarin hij ervaren is in het gebruik van XTC.

Een andere ontwikkeling die het DIMS constateert, is dat XTC-pillen de afgelopen tijd zuiverder zijn. Anderhalf jaar geleden waarschuwde het DIMS nog dat ongeveer de helft van de tabletten geen MDMA, maar andere stoffen bevatten. Het ging vooral om mCPP, dat vervelende bijwerkingen als paniekaanvallen kan hebben. Momenteel bevat ,,het overgrote deel'' van de pillen weer MDMA.

Indien u bijkomende informatie heeft over deze of gelijkaardige tabletten, mogen we u dan vriendelijk verzoeken ons hiervan op de hoogte te brengen?
 

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Minderjarigen hebben steeds vaker drugs op zak  
     
Geplaatst op: 03/02/2011

In 2009 werden 4.053 minderjarigen minderjarigen betrapt op het bezit en gebruik van drugs. Dat is een stijging van 7% tegenover 2007. Dit blijkt uit cijfers die senator Guido De Padt (Open Vld) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld).

Meer dan de helft van deze drugsdelicten bij minderjarigen wordt in Vlaanderen gepleegd. In 2009 werden 2.388 jongeren in Vlaanderen betrapt op het bezit en gebruik van verboden middelen.

Brussel
Dit in tegenstelling tot Brussel, waar het aantal drugsdelicten jaar na jaar toeneemt. In 2009 werden immers 316 Brusselse jongeren betrapt op het bezit van soft-of harddrugs, een toename met 116 (of 58%) ten opzichte van de 200 registraties twee jaar eerder.

Wanneer we kijken naar de cijfers van het druggebruik bij de minderjarigen in Brussel is het resultaat minder alarmerend, maar nog steeds zorgwekkend. De ordediensten slaagden erin om in onze hoofdstad 163 minderjarigen te betrappen op druggebruik, een stijging met 15,6% ten opzichte van 2007.

Bron: Gazet van Antwerpen, 02/02/2011

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
     
  Gevaarlijke speed in omloop  
     
Geplaatst op: 19/01/2011

Eind vorige week deden zich in de regio Oostende twee ernstige incidenten voor met druggebruikers na het gebruik van een vochtig geel (mosterdkleurig) poeder. Het poeder werd verkocht als speed. Eén persoon overleed na gebruik, een andere raakte in coma.

De analyseresultaten van het gele poeder toonden de aanwezigheid van amfetamine en cathinone aan, maar de concentraties zijn nog niet gekend.

Hoewel het grootste deel van het resterende poeder vermoedelijk in beslag werd genomen, vragen we u toch waakzaam te blijven.

Lees meer...
Geplaatst in: Early Warning
     
  Gene Zever! Speekseltest om druggebruik in het verkeer op te sporen goedgekeurd  
     
Geplaatst op: 10/01/2011

Sinds 1 oktober 2010 ging in België een nieuw KB van kracht. Volgens een Belgische ROPS-studie (Rijden Onder Invloed van Psychoactieve Stoffen) gedateerd uit 2005 rijdt 4% van de automobilisten onder invloed van cannabis, 1% onder invloed van cocaïne en heroïne en 0.8% onder invloed van amfetamines.

Lees meer...
Geplaatst in: Nieuwsflash
Fout Er trad een fout op.
Er trad een fout op.

  • Email this Page