Nieuws

     
  Gevaarlijke nieuwe psychoactieve stof 'CMA' gevonden in xtc-tablet  
     
Geplaatst op: 08/09/2015

Het Belgisch Early Warning System Drugs op het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) werd op de hoogte gebracht van de ontdekking van de nieuwe psychoactieve substantie 4-chloromethamphetamine (CMA). Deze stof werd eind juli aangetroffen in een ecstasy-tablet, in de regio Antwerpen.

Wat is CMA?

CMA is een derivaat van methamfetamine waarover zeer weinig bekend is. Het is de eerste maal ooit dat deze stof wordt aangetroffen, op dit ogenblik is deze stof nog legaal. De roes die CMA veroorzaakt lijkt erg op de roes van MDMA, maar CMA is vele malen toxischer dan MDMA. 

Oorspronkelijk werd CMA onderzocht als antidepressivum, maar na ontdekking van de neurotoxische eigenschappen werd dit onderzoek stopgezet. De stof is bijzonder toxisch en veroorzaakt blijvende schade aan het serotonerge neurotransmittersysteem. Daarnaast is ze ook acuut gevaarlijk: zeker in combinatie met bv. MDMA bestaat een risico op een serotonine syndroom en extreme hyperthermie, met mogelijk de dood tot gevolg. Het gebruik van deze tablet moet absoluut ontraden worden!

Kenmerken van de CMA tablet

CMA werd in ons land aangetroffen in een rechthoekige gele tablet met logo “Durex”.

Lengte: 12,5mm

Breedte: 8,4mm

Dikte: 4,3mm

Gewicht: 430mg

Vorm: Rechthoekig

Kleur: Geel

Logo: Durex

De precieze hoeveelheid CMA in de tablet moet nog onderzocht worden, maar zeker is dat het om een toxische dosis gaat. 

Wat doen om problemen te voorkomen?

Tot op heden werden geen intoxicaties of overlijdens gemeld gerelateerd aan CMA. Op dit moment is de “Durex” tablet de enige gekende tablet waarin CMA werd aangetroffen. Het kan niet uitgesloten worden dat CMA ook aanwezig is in andere ecstasy-tabletten. Dit kan enkel vastgesteld worden na een laboratoriumanalyse. Het BEWSD volgt de situatie van nabij op, en zal ons op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen.

Indien iemand in het bezit is van deze tablet gelieve deze persoon te overtuigen om de tablet te laten analyseren in het testcentrum van Modus Fiesta in Brussel. Zonder analyseresultaat moet het gebruik van deze tablet absoluut ontraden worden!

Indien mensen deze tablet de afgelopen weken of maanden geslikt hebben, dan is het aan te bevelen een bezoek te brengen bij de huisarts. Die kan de gebruiker, indien nodig, doorverwijzen voor verder onderzoek in het ziekenhuis.  

 

Bron: BEWSD/Druglijn

  • Email this Page