Nieuws

     
  Twee overlijdens door misbruik van fentanylpleisters  
     
Geplaatst op: 29/01/2016

Het Belgisch Early Warning System Drugs (BEWSD) van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) werd op de hoogte gebracht van twee overlijdens veroorzaakt door oneigenlijk gebruik van fentanylpleisters. De twee mannelijke slachtoffers waren tussen 20 en 30 jaar oud, en overleden in de eerste helft van januari 2016. Beide slachtoffers zijn niet aan mekaar gerelateerd. De ene was afkomstig uit de regio Gent, de andere uit de regio Brugge.

De fentanylpleisters (vb van het merk Durogesic) werden niet aan hen voorgeschreven door een arts, maar werden op andere wijze verkregen. In het verleden werden reeds overlijdens door overdoseringen met fentanyl gemeld, de jongste dateert van vorige week.

Fentanyl is een zeer sterk opiaat, met een werking die vele malen sterker is dan deze van morfine en heroïne. Fentanylpleisters worden gebruikt bij ernstige pijn en voornamelijk bij palliatieve zorgen. De pleisters bevatten een hoge dosis fentanyl, omdat maar een beperkte hoeveelheid via de huid wordt opgenomen.

Wanneer deze pleisters echter op een andere manier geconsumeerd worden (bv. oraal of door te roken), wordt de gehele dosis soms in 1 keer vrijgesteld in het lichaam. Dit kan leiden tot een onmiddellijke overdosering, met de dood tot gevolg.
 

Indien jijzelf of je vriend(in) wordt behandeld in een EHBO-post of in een ziekenhuis vertel ALTIJD welke middelen gebruikt werden! Deze informatie wordt niet doorgegeven aan de politie. Medisch personeel heeft beroepsgeheim. Correcte informatie over het gebruik kan de behandeling alleen maar ten goede komen.


Bron: BEWSD

  • Email this Page